Bursa Zeyniler Camii

Bursa Zeyniler Camii yapılışı, tarihi, ustası, korunması ve diğer bilgiler hakkında bu yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.

16 Ocak 2017 Pazartesi 11:22
Bursa Zeyniler Camii
Emirsullan Camisi'nden doğuya doğru uzanan Zeyniler Caddesi üzerindedir. Sultan II. Murat döneminde, Zeyniye Tarikatı Şeyhi Ab-düllatif Kudsi Efendi adına, Hoca Ramazan tarafından mescit olarak yaptırılmış, 1568 yılında da Kazasker Muallimzade Ahmet Şemsettin tarafından minber eklenerek camiye dönüştürülmüştür. »Mülkiyeti Va­kıflar Genel Müdürlüğü'ne aittir.

Dikdörtgen planlı olan caminin asıl ibadet mekanı kare olup, ke­nar uzunlukları 9,18 metredir. Kubbesi dışarıdan sekizgen, bir sıra kesme taş ve iki sıra tuğla örgülü yüksek bir kasnağa oturtulmuştur.

Caminin içi on yedi pencere ile aydınlatılmaktadır. Son cemaat yeri 3,75 metre derinliğindedir. Revak kal­kanı alçaktır. Ortada dar ve yuvarlak, yanlarda ise geniş ve sivri kemerli üç gözü vardır. Duvarlar iki sıra tuğla, iki sıra moloz taş ile işlenmiş, ancak kubbe kasnağı kesme taş ile yapılmıştır. Batıdaki pencereleri zencireklerle çerçevelenmiştir. Kuzeybatı köşesinde yer alan minaresi sekizgen kaideli, silindirik tuğla gövdeli ve tek şerefelidir. Şerefe korkulukları mermerdendir.



Külah ve peteği aslına uygun olarak yenilenmiştir. Haziresindc, Mol­la Hayalî ( ö. 1470), Molla Hüsrev (ö. 1480), AbdüIIatif Kûdsî (ö. 1452). Şeyh Taceddin İbrahim Karamanı (ö. 1467), Şeyh Hacı Halife Kastamonî (ö. 1489), Muhammed Muhyiddin Vefaî ve Şeyh Muhammed el-Halvetî (ö. 1723) gibi değerli şahsiyetlerin mezarları bulunmaktadır. 500 kişilik cemaat kapasitesine sahip olan camide, vakit namazlarında 30, cuma namazlarında 250, bayram namazlarında ise 300 kişi ibadet etmektedir. Bir imam-hatip ve bir müezzin-kayyım görev yap­maktadır.

YILDIRIM KAYMAKAMLIĞI

banner119
Son Güncelleme: 16.01.2017 11:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108