Bursa İbn-i Bezzaz Camii

Bursa İbn-i Bezzaz Camii yapılışı, tarihi, ustası, korunması ve diğer bilgiler hakkında bu yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.

16 Ocak 2017 Pazartesi 11:29
Bursa İbn-i Bezzaz Camii
 İncirli Caddesi'nden Emirsultan Mezarlığına giderken sağ tarafta, cadde üzerindedir. Cami, İbni Bezzaz adıyla anılan Mehmet b. Mehmet Kerderi tarafından 15. yüzyıl başlarında yaptırılmıştır. Bu zât, Hanefi fıkhına uygun fet­vaları "el-Fetava'bBezzaziyye" adlı bir mecmuada toplamış­tır. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir. Caminin giriş kapısı, ortadan geçmeli taşlarla işlenmiş, basık kemerli, mermer sövelidir.
 
 Üzerinde Âyet-i Kerime ve çivi başlarıyla süslü bir su motifi yer almaktadır. Sekizgen kasnağa oturan kurşun kaplı kubbe ile örtülüdür. Cami alt ve üstte sekizer kasnakta 19 pencere ile aydınlanmaktadır. Beden duvarları iki sıra tuğla, bir sıra kesme taş ve araları­na dikey tek tuğlalar kullanılarak örülmüştür. Son cemaat yeri ve ana mekan çatılı iken 1979 yılında as­lına uygun olarak yaptırılmıştır.


 
Cami birçok felaket geçirdiği için büyük ölçüde özgünlüğünü yitirmiştir. Son olarak 1986 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Bursa Eski Eserleri Sevenler Kum mu tarafından ona­rılmıştır. Haziresinde çok sayıda eski mezar bulunmaktadır. Caminin mi­naresi tarafındadır. Kaidesi iki sıra tuğla ve bir sıra kesme taş örgülüdür. Toplam cemaat kapasitesi 15ü kişi olan camide, vakit namazlarında ortalama 4ü, cuma namazlarında 250, bayram namazlarında ise 350 ki­şi ibadet etmekledir. Caminin kadrolu bir imam-hatibi ve müezzin-kay-vımı bulunmaktadır.

YILDIRIM KAYMAKAMLIĞI

banner119
Son Güncelleme: 16.01.2017 11:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108