Tarih değil hatalar tekerrür eder. BBC’de yer alan habere göre, Dünya'nın en büyük ticari anlaşması; 15 ülke, küresel ekonominin neredeyse üçte birini kapsayan dünyanın en büyük ticaret bloğunu oluşturdu. Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCP) 10 Güneydoğu Asya ülkesinin dışında, Güney Kore, Çin, Japonya, Avusturalya ve Yeni Zelanda’dan oluşuyor. Blok, Çin’in bölgede büyüyen nüfuzunun bir parçası olarak görülüyor. Anlaşmada rakip Asya-Pasifik ticaret
rnpaktından 2017’de çekilen ABD yer almıyor. Bu anlaşma yatırım yönünün Asya piyasalarına ve doğu ticaretine doğru kaydığının en belirgin görüntüsüdür.

RCEP 20 yıl içinde bir dizi ithalat vergisinin kaldırılmasını öngörüyor. Fikri mülkiyet hakları, telekomünikasyon, mali hizmetler, e-ticaret ve profesyonel hizmetler konusunda da kurallar söz konusu. RCEP üyeleri dünya nüfusunun neredeyse üçte birini, küresel üretimin de yüzde 29’unu oluşturuyor. Bu kararların tedbir kapsamında değerlendirildiğini görebiliyorum ve bu tedbirlere en çok Kriz öncesi dönemlerde ve sonrasında yeniden hızlı bir şekilde yapılanmak için gerektiğini ve bu yönde hazırlıklar kapsamında olduğunu öngörüyorum.

Kurt yatırımcı Warren Buffett Japonya’nın en büyük beş borsa ticaret şirketine 6 milyar dolarlık yatırım yaptı. Buffett bu yatırımıyla ABD’deki alışıldık yatırım hamlelerinin dışarısına çıktı. Buffett’ın hisselerini satın aldığı şirketler ilk pazartesi
günü Tokyo borsasında hızlı bir yükseliş gösterdi. Şirket hisseleri; Marubeni %14, Sumitomo %11, Mitsubishi %10, Mitsui %8,7 ve Itochu %6 oranında yukarı yönlü
rnhareket etmişti.

George Soros’un varlık yönetimi şirketi BofA, Citi ve Morgan Stanley’e ikinci çeyrekte 88 milyon dolar değerinde yatırım yaptı.

Berkshire’in Bank of America hisselerini çeyrek sonundan bu yana 2 milyar dolar arttırması da banka hisselerinin halihazırda kâr potansiyelini koruduğunun göstergesidir.

Yabancı yatırımcılar havayolu ve banka hisselerine yönelince bu hisselerin değer kazancı ve yaptığı al sat bazlı hacim istikrarı göz doldurmaya devam ediyor .1997 yılından bu yana en yüksek satış yılın geride kalan on ayında gerçekleşti. Kasım ayına  gelindiğinde ise aşıyla ilgili gelişmelerin de etkisiyle en çok havayolu şirketlerine
rnyöneldikleri gözlendi.

Dünya Gıda Programı (WFP) Direktörü David Beasley, gelecek yıl büyük çapta kıtlık beklendiğini aktardı. Bu da daha önce yerel gazetelerde köşe yazılarımda belirttiğim gibi 2021 Ekonomik Krizi Teorimi destekler nitelikte.

Merkezi Roma'da bulunan WFP'nin Amerikalı İcra Direktörü Beasley, Associated Press (AP) ajansına verdiği mülakatta, bu yıl verilen Nobel Barış Ödülü'nün WFP'ye dünya liderlerini gelecek yılın bu yıldan daha kötü olacağına dair uyarması için megafon görevi gördüğünü söyledi. Global ekonomi ve piyasalar için bu haberler önemli yer tutuyor. Göstergeler kriz öncesi dönemlerde olduğu gibi otomotiv sektöründe meydana gelen rekor ticaret hacmi ile benzerlik arz ediyor.

Beasley, "2021'de korkunç boyutta kıtlık olacak." dedi. Kaos habercisi olarak nitelenmek istemiyorum ancak tedbir alınması gereken en önemli durum pandemi nedeniyle bir türlü dikiş tutamayan hizmet sektörü tüm dünya ekonomileri için
rnbüyük bir hacime tekabül ediyor ve bu istihdamdan mahrum kalan işçi gücü yeni bir düzen kurmakta ve geldiği noktada bir yasam mücadelesini yürütmekte zorlanmaktadır. Bu da Kriz beklentimi destekleyen başka bir etken.

Daha önce tedbir kapsamında yazmış olduğumuz 6 maddelik önerimiz dikkate alınmış gibi hükümet ekonomik tedbir programları uygulamaya başladı.

Ons 1780 dolar seviyelerine kadar gerileyerek üç ay önce altınla ilgili görüşlerimizi teyit etti. İlk aşıyla birlikte gramın 400 seviyelerine kadar gerilemesini hala bekliyorum.

Euro 10.50 seviyesindeyken doyum noktasına ulaştığını ve düşüşe geçeceğini belirtmiştik şu an geldigi 9 üstü seviyelerde yılı bitireceğini öngörüyorum.

Bu sitede yazılan görüşler danışmanlık kapsamında değildir. Bu görüşlere göre yatırım yapılmamalıdır. Kişisel görüşler olup risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

ÖNEMLİ NOT: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu sitede yazılanlar sadece kişisel görüşlerdir. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle bu sitede yer alan bilgi ve yazılara dayanarak yatırım yapılmamalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108