Merhaba, öncelikle şehrimiz Bursa'daki Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi başta olmak üzre Türkiye hatta Dünya genelinde hizmet veren Onkoloji Hastaneleri ve Diğer Hastane çalışanlarına SABIR ve başarılarının devamını dilerim.

Onkoloji Hastaneleri; bu hastanelere düşmeyen bilmez içeride herşey normal bir hastane gibi görünsede kalabalık bir ortam, bir telaş ve muayene, sonuç, tedavi sırasını bekleyen hasta ve hasta yakınlarının bulunduğu bir ortam bulunmakta. Kimse bu hastalığa yakalanmasın ve bu hastanelerde kimse düşmesin başlıca dileğim de budur.

Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi, kısaca (KANSER) hastalarının tedavi gördüğü hastane. Sürekli yoğun ve hasta sayısının yüksek olduğu hastanelerdir. Doktorundan, hemşiresine, hasta bakıcısına, temizlikçisine ve tüm personeline saygı duyduğum hastanelerin başında gelen Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi geçtiğimiz yıl sağlık sorunları sebebiyle özel bir hastanede cerrahi operasyon geçirdikten sonra Rahmetli (ALLAH Rahmet Eylesin) Sevgili BABAM'ı yaklaşık 6 ay kadar Kemoterapi Tedavisi için götürdüğüm ve daha önce kapısından içeriye girmediğim bir hastaneydi.

Hastaneye 6 aya yakın bir süre boyunca gidip geldim, gerek tedavi günleride gerekse yatışlı tedavilerde personelin davranış biçimleri ve ihtiyacımız olan konularda ki yardımseverliği hususunda her birine ayrı ayrı teşekkür eder, çalışma hayatlarında sağlık ve başarılar dilerim.

Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi'ni şehrimize kazandıran iş adamı Ali Osman Sönmez başta olmak üzere gerek karar aşamasında gerekse inşaat ve yapım aşamasında emeği geçen herkeze sonsuz saygılarımla...

Kemoterapi Tedavisi

Mide Ağrısı şikayeti ile kendimi bildim bileli yaşayan Rahmetli BABAM, şikayetlerinde Ağrının Artması ve Yutkunamama şikayeti ile karşılaşmaya başladığında öğrendiğimiz hastalığı Mide Kanseri olarak açıklanmıştı. 4'üncü ve SON Evre olarak adlandırılan bu aşamada Mide Kanseri olduğu ve metastazlar sonucunda Kanser'in Yemek Borusu ve Karaciğer organına ulaştığı belirtilmişti. En kısa sürede ameliyat olması ve Tümör'ün ulaştığı noktarlarda gerekli Cerrahi operasyonların (Temizlik) yapılması gerektiği açıklaması sonrasında özel bir hastane de ameliyat günü için gerekli işlemleri yaptırdık.

Ameliyat gününde hastaneye giderek çeşitli tetkik ve testler sonrasında Rahmetli BABAM ameliyata alındı. Belirtilen süreden yaklaşık 1,5 saat sonra ametliyatı bitiren ve dışarıya çıkan doktorumuz ammeliyatın beklendiğinden zor geçtiğini, ama yapılabilecekleri başarıyla gerçekleştirdiğini belirtti. 1 hafta kadar hastane de yattıktan sonra taburcu olduk.

1 ay kadar süren kontrollerden sonra doktorumuzun gerçekleştirdiği Cerrahi Operasyon sonrasında Kemoterapi tedavisi görmesi gerektiği için başvurduğumuz Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesine yaklaşık olarak 6 ay boyunca haftada 1,2 kez bazen 3,4 kez gidip geldim. Kemoterapi Tedavisi izlenimlerime göre hastalığın evresine göre uygulanmakla birlikte her hastada farklı şekilde ilerlemekteydi.

Doktorumuz tarafından Rahmetli BABAM için uygulanacak tedavi yönteminde PORT ismi verilen tıbbi bir gereç kullanılacağı belirtilmişti. PORT tedavinizde gereken sıvı ilaçları damar yoluyla alabilmeniz için (BABAM'da) sol göğsünüzün üstüne ve deri altına Cerrahi Operasyonla yerleştirilen bir gereç. Doktorumuzun direktifiyle hemşiremiz PORT yerleştirme operasyonu için yapmamız gerekenleri söyledikten sonra bir kaç saat içersinde operasyon gerçekleştirildi. Sonrasında doktorumuz gerekli tetkik ve araştırmalar sonrasında Kemoterapi için ilk ilaç alacağımız tarihi belirledi, randevu tarihi ve saatinde gelmek üzere hastaneden ayrıldık.

Randevu günü geldiğinde hastaneye gittiğimizde neyle karşılaşacağımızı bilmediğimiz gibi sürecin nasıl işlediği konusunda da bilgi sahibi değildik. Randevu saati yaklaştığında Öğretmen Hemşire olarak tabir edilen ve Kemoterapi Tedavisi öncesinde hastalara süreç hakkında bilgi veren hemşire hanımın odasına yönlendirildik. Tedavi süreci hakkında oldukça detaylı bir anlatımla bilgilendirildik.

Gitmeyenlerin bilmesi gereken bir detay, kemoterapi tedavisi öncesinde hasta adına bir dosya oluşturulur ve bu dosyayı hastaneye gelişlerinizde mutaka yanınızda bulundurmanız gerektiği tembihlenir. Dosya içersinde şikayetlerinizden tutunda tetkikleriniz, raporlarınız, teşhisler ve hastalığınız hakkındaki tüm detaylar yer almaktadır. Bu dosya ile birlikte doktorunuza gittiğinizde tedaviniz için kullanılması gereken ilaç oranı ve uygulanma süresi zamanı vb. bilgiler yer almaktadır. Hemşire hanımın açıklamaları sonrasında doktorumuzun yanına uğrayıp ilaç doktorumuz tarafından uygun görülen ilaç miktarı ve uygulanma şeklinin yazılı olduğu reçetemizi aldık ve Kanser Hastaları harici kişilerin girmesinin yasak olduğu Kemoterapi Alanı yetkilisi personeline ulaştırdık.

Dosyanızla birlikte içeriye verdiğiniz ilaç bilgilerinizi işleme alan personel ilaçlarınız hazır olduğunda sizi içeriye çağırıyor ve tedavi uygulama süreci başlıyor. ÖNEMLİ: İlaç almadan önce doktorunuzun size vereceği reçete ile eczaneden alacağınız ilaçları sırasıyla belirtilen zamanlarda içmeniz, ya da hasta olan kişiye içirmeniz gerekiyor. Hastanız içeriye alınıyor ve siz kapıda merakla beklemeye başlıyorsunuz.

İçeride ne olduğunu bilmemekle birlikte hastanın ilaç uygulama esnasında karşılaşacağı zorluk var mı ?, bayılır mı ?, gibi sorularla karşı karşıya kalıyorsunuz. Hastanızı ilgili personele teslim ettikten sonra ya da hastanız içeriye girdikten sonra paniğe kapılmayın. İçerisi tamamen hastaların rahat edebileceği hatta uyuyabileceği şekilde tasarlanmış. Acıkma ya da atıştırma gibi konularda da gayet rahat olmalısınız. Bursa'da faaliyet gösteren bir dernek her gün Kemoterapi alan hastalar için Kemoterapi Salonu girişinde oluşturulan standa yardımıyla çeşitli gıdalar ikram ediyor.

Kanser Hastalarını Nasıl Davranılmalıdır ?

Evet zor ve herkezin merak ettiği bir soru; öncelikle nacizane tavsiyem SABIRLI olmanız; düşünün ki, Grip olduğumuz da bile düşünün ki ne kadar huzursuz ve yorgun oluyoruz. Kanser Hastaları özellike Kemoterapi Tedavisi gördükleri aşamalarda genellikle kilo veriyorlar. Aldıkları Kemoterapi İlaçları vb. gerekçeler ile vücutlarında değşiklikler meydana geliyor. Bunun yanı sıra BABAM'da olduğu üzre yaşamdan umudu keserek heran ya da zaten ölecekmiş psikolojisi ile yaşamaya başlıyorlar. Bu aşamada söylecek çok fazla sözün olmadığını düşünüyorum.

Onlara, yaptıklarına ve söylediklerine karşı SABIRLI olun.

Yaşları küçük ya da büyük olsun farketmez, yapacakları yanlışlıkları görmezden gelin.

Onlarla vakit geçirin, zira onlarla geçireceğiniz vakit ve onlara karşı yapacaklarınız belki de SON görevlerinizdir.

Onlar belki bizim gibi eski sağlıklarına kavuşamayacaklar, ama biz onlar gibi olmaya aday kişiler olarak hayatlarımızı sürdürmekteyiz!

En Önemlisi de, İYİ İNSAN olarak yaşamaya çalışın ve bunu yapmaya çalıştığınızı onlara da belli edin.

Kemoterapi Tedavisi esnasında hastalarınız için yapabileceğiniz eniyi şey onlara moral vermek olduğunu bilmenizi isterim. Her ne kadar hastalıkta sağlıkta bizim için olsa da, unutmamız gerekenlerin başında hem hastamızın hem dee kendi moralimizi mümkün olduğunca yüksek tutmamız gerektiği. Kemoterapi Tedavisi hakkında yukarıda vermiş olduğum detaylar tamamen bilgilendirme amaçlı olup, İNŞALLAH kimse karşılaşmaz, olası bir durumda aklınızda bulunması amacı ile belirttim. Benim bu hastalık ve tedavi sürecinde öğrendiğim 4 şey oldu;

1- STRES, her hastalığın olduğu gibi Kanser Hastalığı hususunda da baş etken, hayatınızdan Stres'i çıkartın, ne kadar çıkartabilirseniz sizin için o kadar KAR!

2- Ailenizde Kanser Hastası ya da bu hastalıktan hayatını kaybetmiş kişiler var ise, 40'lı yaşlarda muhakkak bir tarama yaptırmanız.

3- Kanser'e yakalanan bir aile bireyiniz var ise, ya da kendiniz Kanser Hastası iseniz doktorunuzun söylediklerini dikkate almanız ve Tedavi süresinde elinizden gelenin fazlasıya SABIRLI olmanız.

4- Siz ya da alie bireylerinden herhangi birisi, hasta kim olursa olsun, hastanede sıra beklerken karşılaştığınız bir Kanser Hastası vatandaşta olabilir, mümkün olduğunda Moral vermeniz.

Sağlıklı, Huzurlu, büyüklerinize Saygılı ve onları her daim, özellikle yaşlılıklarında kollayan, gözeten, hal ve hatırlarını soran, İYİ İNSAN olma mücadelesi içersinde olan kişi/kişiler olmamız temennesiyle.

Kalın Sağlıcakla...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108