Bursa Feyzullah Paşa Mescidi

Bursa Feyzullah Paşa Mescidi yapılışı, tarihi, ustası, korunması ve diğer bilgiler hakkında bu yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.

20 Ocak 2017 Cuma 20:01
Bursa Feyzullah Paşa Mescidi
Hocataşkın Mahallesi, Cami Sokak'tadır. Bugün ev olarak kullanılan Feyzullah Paşa Mescidi 15. yüzyılda II. Murat Devri Vezirlerinden Feyzullah Paşa tarafından yaptırılmıştır. Tahtakale’deki yoğurt hanı ve yanındaki dükkanlar, mescidin vakıflarıdır. Feyzullah Paşa 1429 yılında vefat etmiştir. Mescit, içte 7,00 x 7,00 metre ölçülerinde, kare planlı, ahşap tavanlı olup son cemaat yeriyle birlikte üzeri çatı ile örülüdür. Sivri kemerli bir kapıdan ana mekana geçilmektedir.



Ahşap kapı kanatları orijinal olup yağlı boya ile boyalıdır. Asıl ibadet mekanı, dört ana yönde bulunan sivri kemer alınlıklı tek sıra pencerelerle aydınlatılmaktadır. Bugün doğu yönündeki pencerelerle, girişin solundaki pencere kapatılmış, mihrabın iki yanındaki pencereler dolap haline getirilmiştir. Doğu ve batı duvarlarının üst kısımlarına ölçüleri diğer pencerelere oranla daha küçük ebatta iki pencere açılmıştır.



Taban, kare formlu tuğlalarla döşenmiştir. Sivri kemer alınlıklı mihrap nişi sade, 0,50 metre derinliğindedir. Yapı beden duvarları moloz taş ile inşa edilmiştir.

YILDIRIM KAYMAKAMLIĞI

banner119
Son Güncelleme: 20.01.2017 20:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108