Bursalı Fatma Nine İkinci Asrını Yaşıyor!

Selanik göçmeni 118 yaşındaki Fatma nine 2. Abdülhamit döneminde dünyaya gelip aynı zamanda tarihe tanıklık ederek ikinci asrını yaşıyor.

13 Kasım 2018 Salı 18:26
Bursalı Fatma Nine İkinci Asrını Yaşıyor!

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde yaşayan 118 yaşındaki Fatma nine Selanik'ten çocuk yaşlarda ailesiyle Bursa'ya göç ediyor. 3 padişah ile 12 cumhurbaşkanı dönemine tanıklık etmiş. 

Selanik'te dünyaya gelen Fatma nine ailesiyle Karacabey'e göç ettikten sonra Mustafakemalpaşa'nın kırsal Kumkadı mahallesine evlendi Fatma nine. 6 çocuğu ve 17 torunu oldu Fatma ninenin. Çocuklarından dördü hayata gözlerini yumarken 20 yıl öncede eşini kaybetmiş. 80 yaşında olan bir kızıyla hayatını sürdürüyor. 

Mahalleyi ziyaret edenler Fatma ninenin elini öpmeden neler gördüğünü dinlemeden gitmiyor. En büyük torunu 61 yaşında olan, 2. Abdülhamit, 5. Mehmed Reşad ve son padişah Mehmed Vahdeddin ile Mustafa Kemal Atatürk'ten Recep Tayyip Erdoğan'a kadarki 12 cumhurbaşkanının dönemlerine tanıklık eden Fatma nine doğduğu yer dışında eskiye dair çok fazla şey hatırlamıyor bu yüzden sorulan soruların çoğunluğunu yanıtsız bırakıyor. 

Fatma nineye 80 yaşındaki en büyük kızı 2 yıldır bakıyor. Kendi eşininde yıllar önce vefat ettiğini söyleyen Fatma ninenin kızı, "Annemin 6 çocuğundan 4'ü öldü. Ben ve 60 yaşında bir kardeşim hayattayız. Bunun dışında 17 torununun tamamı sağ." dedi.

Annesinin yaşlılık maaşıyla geçindiklerini anlatarak, "Günümüz bahçede ve evde oturmakla geçiyor. Annem öğleye kadar uyur. Sonra ben onu çıkarıp gezdiririm. En büyük kızı benim. Annemin kulakları duymuyor. Ben de dizlerimden rahatsızım." diye konuştu. 

Mahallenin muhtarı "Fatma ninemiz 118 yaşında ve 5 yıl öncesine kadar domates bahçesinde çalışıyordu. 113 yaşına kadar tarlalarda çalıştı. Erken evlenmiş, 6 çocuğu olmuş onları anlatıyordu. Şu an marketten ekmeğini bile kendisi alır. Sadece kulakları ağır işitiyor. Bir de geçmişi tam hatırlayamıyor." ifadesini kullandı. 

Fatma nineye devletinde yardımda bulunduğunu dile getiren muhtar "Dünyadaki en yaşlı insanlar arasında yer alıyor. Mahallemize gelen giden misafirlerimiz de merak ediyor. Onları Fatma ninemizle tanıştırıp geçmişe dair ufak tefek bilgiler almaya çalışıyoruz." dedi.

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sabit duran 2018-11-13 22:20:22

Allah ömür versin

banner56

banner108