Namaz Nasıl Kılınır ?

Bu yazımızda sabah namazı, öğle namazı, ikindi namazı, akşam namazı, yatsı namazı nasıl kılınır, hangi dualar sureler okunur bu konularda sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

12 Haziran 2018 Salı 02:41
Namaz Nasıl Kılınır ?

Namaz kılmanın ilk kuralı kabeye yani kıbleye yönelmektir. Kıble Mekke'de bulunan kabe'dir. Kıbleyi bulmak için sabah güneşinin doğduğu yönü bulmalısınız. Namaz kılmak için kıbleye yönelmek şarttır. Kıbleyi bulmak için sabah güneşin doğduğu yönü tespit etmeli ve sol kolunuzu doğuya, sağ kolunuzu batıya uzatarak kuzey yönü arkanızda kıble yönü olan güney ise ön cephenizde kalmalıdır. Türkiye'de kıble takribî olarak güney ile güneydoğu yönleri arasında bulunmaktadır.

Sabah Namazı Nasıl Kılınır ?

Sabah namazını kılmak için her namaz öncesinde olduğu gibi öncelikle abdest almak gerekmektedir. Abdest aldıktan sonra kıbleye dönerek Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının sünnetini kılmaya diyerek niyet edilir. Niyet ettikten sonra Allahu ekber diyerek ellerin baş parmakları kulakların yumuşak yerine kadar kaldırılır ve Allahu Ekber denir. Sonra sağ elinin avucu sol elin üzerine koyularak sağ elin küçük ve baş parmakları ile sol elin bileği tutularak göbeğin altına koyulur.

Bu hareket kadınlarda eller omuzlara kadar kaldırılarak göğüse koyarak yapılır. Sonra Sübhaneke okunur. Ardından Fatiha okunur. Fatiha'dan sonra bir sure daha okunur. Sure okunduktan sonra eller yana salınarak Allahu Ekber denir ve rükuya varılır. Rükuda ellerle diz kapakları tutularak 3 defa Sübhane Rabbiyel-azim denir. 3 defa Sübhane Rabbiyel-azim dedikten sonra Semia'llahu limen hamideh diyerek baş kaldırılır ve Rabbena lekel hamd sonrasında Allahu Ekber diyerek secdeye gidilir. Secdeye gidilirken önce dizler sonra eller yere koyulur ve baş ellerin arasına koyarak alın ve burun yere dokundurulur. Secdede el ve ayak parmakları kıbleye doğru çevrilir. Dirsekler yanlara doğru açılır ve kollar yere temas ettirilmez ayak parmakları yere yapıştırılarak 3 defa Sübhane Rabbiyel Ala ardından Allahu Ekber denir baş secdeden kaldırılır ve 1 defa sübhanallah denecek kadar durduktan sonra Allahu Ekber denerek tekrar secdeye gidilir ve yine 3 defa Sübhane Rabbiyel Ala denir.

Sonrasında Allahu Ekber denerek ayağa kalkılır ve eller ilk rekatta olduğu gibi bağlanır. Besmele çekilerek fatiha okunur ve peşine bir sure daha okunur ve tekrar secdeye varılır.İlk rekatta yapıldığı gibi secde 2 defa tekrar edilir ve 2'inci secdenin sonunda oturulur. Tayyihat, salli, barik, rabbena, rabbanafirli okunduktan sonra esselamu aleyküm ve rahmetullah denir ve baş önce sağa doğru döndürülür ve yine esselamu aleyküm ve rahmetullah denerek baş sola döndürülür.

banner119
Son Güncelleme: 12.06.2018 02:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108