Gusül (Boy Abdesti) Nedir ? Nasıl Alınır ?

Gusül (boy abdesti) alma, farları, normal abdest yerine geçermi, bayan erkek gusül abdesti farklımı, hakkında bilinmesi gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

08 Haziran 2018 Cuma 16:29
Gusül (Boy Abdesti) Nedir ?  Nasıl Alınır ?

Gusül Ne Demektir ?

Hiç kuru bir yer kalmamak üzere, tepeden tırnağa kadar bedenin her tarafını yıkamaya gusül abdesti yani (boy abdesti) denir. Gusül bazen farz, bazen sünnet, bazende mendup olur. Cünub olanın, hayız ve nifastan temizlenmiş olan kadının gusletmesi farzdır. Cuma namazları ve bayram namazları, hac yada umre için ihrama girerken gusletmek ise sünnettir.

Guslün Farzları Nelerdir ?

Guslün farzları üçtür:

Ağıza  su alıp boğazına kadar çalkalamak.
Burnuna su çekmek ve yıkamak.
Tepeden tırnağa kadar (vücutta iğne ucu kadar kuru bir yer kalmamak şartıyla) bedeni yıkamak.

Guslün farzları ve erkanı bunlardır. Suyun kaşlarının, bıyıklarının ve sakalının altına kadar vardırılması şarttır. Sakalın yalnız üstünü yıkamak yeterli değildir. Eğer erkeğin çok ve örülmüş saçı var ise, saçlarını çözüp her tarafını yıkaması şarttır. Kadınlarda ise saçların diplerinin tamamiyle yıkanması kafidir.

Guslün Sünnetleri Nelerdir ?

Guslün sünnetleri:

Gusle evvela besmele ile başlamak.
Gusle niyet etmek.
Bedenin her hangi bir yerinde pislik var ise onu önceden güzelce temizlemek.
Avret yerini, velevki pis olmasın ayrıca yıkamak.
Gusülden önce abdest almak.
Bedene üç defa su dökmek ve her defasında su bedenini kaplamak, suyu bedenin her tarafına ulaştırmak.
Su dökünmeye baştan başlamak, önce sağ omuza sonra sol omuza su dökmek.
İlk defa su döküldüğünde bedeni oğmak ve suyu bedenin her tarafına ulaştırmak.
Ayağının olduğu yere su birikirse abdest aldığı zaman ayak yıkamayı sonraya bırakmak.

Bütün Erkan ve Adabına Riayet Ederek Gusletmek:

Gusletmek isteyen bir adam öncelikle Besmele-i Şerife okur, sonra gusletmeye niyet eder. Ellerini bileklerine kadar yıkar ve üzerineyapışıp kurumuş bir şeyler varsa onları temizler, sonra avret mahalinde veya uykuluklarında pislik varsa onları yıkar, olmasada yıkar. Bundan sonra sağ avucuna su alarak onu ağzına alır ve boğazına kadar ağzının içini ve dişlerinin arasını üç defa su ile çalkalar. Oruçlu değilse, ağzına her su aldığında fazla alır ve ağzının her tarafını, boğazına kadar, iyice çalkaladıktan sonra döker. Sonra yine sağ eliyle burnuna su çekip üç defa yıkar. Burnunun içinde kurumuş kir pas kalmasın diye her defasında sol eliyle sümkürür. Bundan sonra tıpkı nammaz abdesti alır gibi bir abdest alır. Şayet ba stığı yere su toplanırsa, ayağınıabdest alırken yıkamayıp, guslettikten sonra, çıkarken yıkar. Abdest aldıktan sonra, evvela başınna, sonra sağ, sonra sol omuzlarına üçer defa su döker ve vücudunu yıkar. Suyu ilk döküşte elinin erebildiği yere kadar vücudunu güzelce oğuşturur. Sonra her döktükçe yine oğuşturur. İğne ucu kadar kuru yer kalmaksızın bedenini yıkar. Göbeğinin ortasını ve kapanmış olan küpe deliklerinide yıkar. Sakalını, saçını oğuşturur, suyu onların diplerine geçirir. Eğer vücudunda bir yara olup da üstünde ilaç varsa o ilacı çıkardığı taktirde zararı olacaksa suyu ilacın üstünden geçeverir. Geçirmesi zararlı ise orasını mesheder, meshetmekte zararlı ise, onuda terkederek yalnız sargı üzerine mesheder.

Gusletmek Kimlere Farzdır ?

Akil ve baliğ olan, kadın yada erkek bir müslüman, her ne suretle olursa olsun, cünüp olduğu vakit, onun gusletmesi, üzerine farzdır. Adet gören bir kadının kanı kesilip de adeti tamam olduktan, loğusa olan kadınların lohusalığı geçtikten sonra gusletmeleri farzdır. Böyle gusletmek iktiza eden bir insan gusledip yıkanmadıkça namaz kılamaz, Kuran okuyamaz, eline Kur’an-ı Kerim’i alamaz, Kabe-i Muazzama:’yı tavaf edemez Yıkanıp temizlenmedikçebunların hepside o adama haramdır.

Gusül iktiza etmemiş olan, temiz bir adamın Cuma ve Bayram namazları için gusletmesi sünnettir. Peygamberimiz salla’llahu aleyhi ve sellem, << Cumaları gusletmek her Müslümana lazım. >> buyurmuşlardır.

Suyu dökerken yada döktükten sonra kurumadan hemen bütün bedeni oğuşturmak Maliki mezhebinde farzdır. Eğer bir özrü varsa o zaman olmaz.

Bir adamdan her ne suretle olursa olsun meni gelirse o adam şeriat nazarında cünüptür. İster rüyasında olsun, isterse vücudunun bir tarafı kadına dokunmakla, yahud başka suretle olsun, ne ile olursa olsun, şehvetle meni çıktımı cünüp sayılır. İşte o zaman gusletmesi üzerine farzdır.Birde mümkün ise her Cuma günü yıkanmak Müslümanlıkta çok mühim bir vazifedir.Bunu da yapmalıyız. Peygamberimiz Muhammed aleyhi’s-selam her Cuma guslederlerdi. Bizi de bu husus için pek çok tergip ve teşvik etmişlerdir. Bunun için bizde böyle yapmalıyız, bunun pek çok sevabı vardır. Haftayı geçirmeyip her hafta vücudumuzu güzelce yıkamalıyız.

Gusül meselesine çok dikkat etmeliyiz. Su iktiza edince gusletmek, Allah’ın emriyle boynumuza borç olduğunu unutmamalıyız. Öyle pis pis gezmenin günahı çoktur. İnsanın Kur’an okumasına ruhsat verilmeyen şu halde devam etmesi ne kadar fena bir şeydir. İnsan cünüp oldu mu, hemen gusletmeli, biran evvel yıkanıp üzerinden pisliği atmalıdır. İslam dinini kabul eden bir insan, Kur’an’ın her söylediğini, dinin her dediğini kabul etmelidir. Bu onun boynuna borçtur. Kur’anı Kerim; cünüp olunca vücudunuzun her tarafını güzelce yıkayınız demiştir. Mademki Müslümanız, bunu böyle yapmak borçtur.

banner119
Son Güncelleme: 27.07.2018 22:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108