Bursa Piremir Camii

Bursa Piremir Camii yapılışı, tarihi, ustası, korunması ve diğer bilgiler hakkında bu yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.

13 Ocak 2017 Cuma 10:01
Bursa Piremir Camii
Piremir Mahallesi'nde bulunan cami. 1495 yılında Buhara'dan ge­len Pir Emir Sultan adına Hoca Alizade tarafından yaptırılmıştır. Mül­kiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne aittir. Duvarlardaki kesme kefeke taş ve tuğla işçiliğinden. Fatih devri eserlerinden olduğu anlaşılmaktadır.

Revak ve pencere kemerleri, sa­çaklar ve duvardaki tuğla rozetler, camiye bitişik minaresi ile merdi­ven başları o devir mimarisi modelidir. Tek şerefeli minarenin külahı boğuntulu ve sivridir. Kubbesi kurşun ile kaplanmıştır. Yapının duvar­ları üç sıra tuğla ve bir sıra moloz taşıyla örülmüştür. 1961 yılında esaslı bir onarımdan geçmiştir. Harîmin üstü sekizgen bir kasnak üze­rine oturtulmuş bir büyük kubbe ile örtülmüştür.



Caminin bahçesinde bulunan ve 16. yüzyılda yapılan türbede. Pir Emir Sultan Mehmet'in mezarı bulunmaktadır. Toplam cemaat kapasitesi 200 kişi olan caminin, vakit namazlarında ortalama 40, cuma namazların­da 250, bayram namazlarında ise 500 kadar cemaati vardır.



Caminin kadrolu bir imam-hatibi ve bir mü-ezzin-kavvımı bulunmaktadır.

YILDIRIM KAYMAKAMLIĞI

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108