"Meze" deyip geçmeyin, dikkat edin

Diyetisyen Deniz Zünbülcan, yaklaşan yılbaşı öncesi özellikle masum görünen mezelere karşı uyardı.

29 Aralık 2016 Perşembe 17:09
"Meze" deyip geçmeyin, dikkat edin

Diyetisyen Deniz Zünbülcan, yılbaşı gecesinde beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Yapılan en büyük yanlışın ordövr tabağının masum olarak görülerek kontrolsüzce tüketilmesi olduğunu belirten Zünbülcan, “Restoranlardaki ordövr tabaklarının hazırlanmasında mayonez, yüksek oranda yağ, kızartılmış besinler kullanılır.

Genel olarak iki yemek kaşığı süzme yoğurtlu humus, iki yemek kaşığı Rus salatası, iki adet etsiz çiğ köfte, iki yemek kaşığı patlıcan salatası, iki dilim peynir, iki yemek kaşığı haydari, bir miktar patates kızartması, bir adet dolmadan oluşan bir ordövr tabağının kalorisini hesaplarsak 780 kalori olduğunu görürüz. Yani hiçbir şey yemediğinizi savunduğunuz ordövr tabağından fark etmeden neredeyse sağlıklı iki ana öğün kalorisini alıyorsunuz” dedi.

"Salatanın kalorisini artırmayın"

Salatanın iyi bir lif kaynağı olduğunu ve yüksek oranda su içerdiğini kaydeden Zünbülcan, “Salatanın enerjisi çok düşüktür. Yılbaşı gecesi doygunluk sağlamak için iyi bir tercihtir. Fakat burada da önemli olan tüketilen salatanın içeriğidir. Restoranlarda salatalara yağ, çeşitli soslar ve tat vericiler ekleniyor. Eklenen maddeler salatanın kalorisini artırıyor. Salata tüketerek doğru yaptığını zanneden kişi yine bir çıkmaz ile karşılaşıyor” diye konuştu.

Yılbaşı sofrası için öneriler

Sofralarda dengenin olması gerektiğini ifade eden Zünbülcan, şu önerilerde bulundu:

“Seçeceğiniz çorbanın doygunluk sağlama özelliğinin yüksek olması önemlidir. Bu nedenle beyaz unlu çorbalar yerine kurubaklagil çorbaları olan mercimek, ezogelin çorbalarını tercih edebilirsiniz. Ardından fırında hindi ve bol yeşillikli, az yağlı, sossuz salata tüketebilirsiniz. Zeytinyağlı enginar, acılı ezme, semizotu salatası, az yağlı humus, az yağlı-yağsız haydari, az yağlı beyaz peynir gibi mayonezsiz, yoğurtla hazırlanmış ve az yağlı mezelerden oluşan ordövr tabağını tercih etmelisiniz. Tatlı tercihiniz şerbetli, kızartmalı ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar olmalıdır. 'Zaten tatlı düşkünü değilim' diyorsanız yemeğinize tatlı ile değil meyve tabağı ile son verebilirsiniz.”

İHA

banner119
Anahtar Kelimeler:
Meze
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108