Diyabet böbreği bitiriyor

Böbrek hastalığı uzun yıllar boyunca herhangi bir belirti vermeden seyrettiğini belirten Özel Koru Ankara Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Akçay, "Diyabetik bir hastada böbrek fonksiyon testleri ve böbreğin yapısal durumu ne kadar normal olsa da böbrek fonksiyonlarının çok kırılgan olabileceği akılda tutulmalıdır.

17 Mart 2017 Cuma 12:10
Diyabet böbreği bitiriyor

Bunun en önemli nedeni diyabetin böbreğin yedek dokusunu bitirmesidir” dedi.

Tüm dünyada böbrek hastalığının en sık nedeni olarak diyabet gösterildiğini bildiren Akçay, böbrek fonksiyonları normal gibi göründüğü halde bile çoğu zaman böbreklerin gerçek kapasitesinin yüzde 30-40'nı kaybettiğini ifade etti. Prof. Dr. Ali Akçay, “Yani gerek kan ve idrar, gerekse de ultrason bulguları ile tamamen normal böbrek fonksiyonlu olarak kabul edilen bir diyabet hastası, diyabetik olmayan kişilerle karşılaştırıldığında, araya giren çok basit bir sebebten dolayı kolaylıkla böbrek hastası olabilmektedir” diye konuştu.

Diyabete bağlı böbrek hastalığının geç fark edilmesi, önemsenmemesi ya da nefroloji uzmanına geç dönemde gönderilmesi durumunda hastalığın ilerleyerek hem yaşam süresini kısaltmakta hem de yaşam kalitesini çok düşürmekte olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ali Akçay, “Çoğu hasta diyaliz tedavisi ile yaşama tutunmak zorunda kalmaktadır” diye belirtti.

Diyabete bağlı böbrek hastalığının spesifik ve kesin bir tedavisi olmadığını ve ömür boyu kontrollü yaşamak gerektiğine işaret eden Akçay, yaşam tarzı değişiklikleri, kan şekeri kontrolü ve hipertansiyon kontrolünün en önemli basamaklar olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ali Akçay, “Ayrıca diyabetik böbrek hastalığının ilerlemesini hızlandıran sigara, ürik asit yüksekliği, radyolojide kullanılan kontrast ajanlar, ağrı kesici ilaçlar, bazı antibiyotikler, idrar yolu enfeksiyonları ve cerrahi/girişimsel işlemler gibi faktörlere de dikkat edilmesi gerekmektedir. Bir şeker hastasına ne türlü tıbbi ve cerrahi girişim planlanırsa plansın mutlaka bir iç hastalıkları ve/veya nefroloji uzmanına danışılması doğru olacaktır.” şeklinde konuştu.

İHA

banner119
Anahtar Kelimeler:
Diyabet
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108