Bursa'nın Siyah İnciri 42 Ülkeye İhraç Edildi

Özellikle Avrupa, Uzak Doğu ülkelerinin ve Rusya hatta İngiliz Kraliyet ailelerinin mutfağına kadar giren ''Bursa Siyahı'', bu yıl 42 ülkeye ihracat edildi.

22 Ekim 2018 Pazartesi 14:54
Bursa'nın Siyah İnciri 42 Ülkeye İhraç Edildi

Türkiye'de sadece Bursa'da yetişen siyah incir bu yıl 42 ülkeye ihracat edildi. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinden edinilen bilgiye göre raf ömrü ve iri görünümünden dolayı ''dünyanın en kaliteli siyah inciri'' kabul edilen '' Bursa siyahı''nda ihracat, miktar olarak yaklaşık yüzde 5,31 artışla 16 bin 152 tondan 17 bin 10 tona çıktı. İncirin ihraçından yaklaşık 38 milyondolarlık gelir elde edildi. 

Ülke başına 1 tonun üzerinde ihracatın gerçekleştiği en fazla talep gösteren ülkeler ise Almanya, Hollanda, İlgiltere, Fransa ve Rusya oldu.

Bursa siyahı 2014'ten sonra ikinci rekorun kırdı. 2014 yılında 18 bin tonluk ihracat gerçekleştirilmişti. 

Geçen yıla oranla yüzde 16,36 artışla 5,5 bin tonluk dış satım yapılmış olan Almanya bu yıl 6,4 tona çıktı. Hollanda'ya ihracat bin 650 ton, İngiltere'ye bin 468 ton, Rusya'ya bin 464 ton iken, Fransa' ya ihracat bin 278 ton oldu.

"Bursa siyahı"nın tartışmasız dünyanın en kaliteli siyah inciri olduğunu söyleyen UYMSİB Başkan Yardımcısı Senih Yazgan, sadece Bursa'da bu lezzetine ulaşan ürünün dünyada rakipsiz olarak ilgi gördüğünü belirtti. Bursa siyahının geçen yıla nazaran bu yıl daha erken olgunlaştığından ihracatına erken başlandığını söyleyen Yazgan buna rağmen yüksek ihracat rakamına ulaşıldığını belirtti. 

Bu yılın üretici ve ihracatçı için olumlu sonuçlandığını ifade eden Yazgan, şöyle konuştu:

"Türkiye genelinde 17 bin tonun üzerinde ihracatımız gerçekleşti. Üretimin yüzde 70'inden fazlasını ihraç ediyoruz. Önümüzdeki yıllar için özellikle Uzak Doğu pazarlarını çok önemsiyoruz. Avrupa pazarı bu ürünü yakından biliyor. Orta Avrupa ağırlıklı olarak bu ürünü tüketiyor. Şimdi kuzeye, İskandinav ülkelerine yavaş yavaş girmeye başladı. Rusya da siyah inciri yavaş yavaş tanımaya başladı. Asıl hedefimiz Uzak Doğu pazarları. Herhangi bir karantina olmadan ürün satabildiğimiz sadece Hong Kong var. Orada beğeniyle tüketiliyor. Orada açılan fuarlarda tanıtım için götürdüğümüz incirlere çok aşırı talep ve ilgi oldu. Çin'e de girmeyi istiyoruz ama karantinayla ilgili yükümlülükler var. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz."

"Bursa siyahı"nın üretim alanının genişletilmesi için de çalışmalar yapıldığını belirten Yazgan, "Ege Bölgesi'nde yeni yeni bahçeler kurulmaya başladı, Çukurova bölgesinde de küçük ölçekli oluşumlar var. Tabii bunlar erken olgunlaşmasının yanında miktar olarak da düşük olması nedeniyle pazarda büyük yer tutmuyor ama yetiştirilebilecek farklı alanlarda denemeler sürüyor. Çalışmalar yapılsa da Bursa'nın iklimi ve coğrafyası çok farklı. Buradaki kalite ve lezzeti yakalamak mümkün değil." dedi.

banner119
Son Güncelleme: 22.10.2018 18:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108