Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirlik

Türkiye'de iş yükünün en fazla olduğu meslekler arasında yer alan Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirlik hizmetinde faaliyet gösteren ÖZER Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirlik Ofisi yetkilisi Uğur ÖZER'e konuk olduk.

Bursa'da Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirlik ofisi bulunan Uğuz ÖZER, mesleğe 1991 yılında  Bursa'nın seçkin Mali Müşavirleri arasında yer alan Rahmetli SMMM Hüseyin KORKMAZ'ın yanında başladığını ve kendisinden meslek hakkında bir çok şey öğrendiğini belirten ÖZER, sonraki yıllarda farklı bürolarda çalışarak 2008 yılında kendi ofisine açarak mesleğini icra etmektedir.

Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirlik mesleğinin sorunlarından bahseden Uğur ÖZER, haksız rekabet, KDV ve  TAHSİLAT sorunlarının öne çıktığını belirtti. Haksız Rekabet konusunda oda ve bakanlığın tarife belirlemesine rağmen tarifelere göre standart ücret uygulanmadığını ve bunun da sektrörü olumsuz etkildeğini belirten ÖZER, sektör emekçileri arasında haksız rekabete yol açtığını ve bu sorunun bir an önce çözüme kavuşması gerektiğini söyledi. Ayrıca sürekli çıkartılan yapılandırmalar ile mükelleflerin vergi ödeme alışkanlıkları üzerinde olumsuz etki yarattığına değindi.

Mesleğinizin Sorunları

KDV sorunu konusunda ülkemizdeki KDV oranlarının yüksek olduğuna vurgu yapan ÖZER, özellikle serbest meslek faaliyetlerindeki KDV oranının aşağıya çekilmesi yönünde bir çalışmanın hem sektöre hem de ülke ekonomisine katkısı olacağını işaret etti.

Tahsilat sorunu konusunda ki görüşlerinde sektörde direkt olarak mükellef ve devlet arasında köprü görevi gördüklerini belirten ÖZER, sunmuş oldukları hizmetin karşılığını sürekli olarak gecikmeli aldıklarını hatta bazen konunun adli yollara başvurmak zorunda kaldıklarını beyan etti.

Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirlik mesleğinde SGK ve Maliye Bakanlığı sair devlet kurumları, esnaf odaları, ticaret sicil müdürlükleri ve benzeri kurumlara periyodik olarak verilen form ve bildirimler yeminli mali müşavirlerin göndermiş olduğu karşıt inceleme tutanakları mesleğin göz önündeki angaryaları konumunda olduğunu söyleyen ÖZER, bu konuda mali müşavirlik odalarının önderliğinde düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

Bu Mesleği Seçmek İsteyenlere Tavsiyeleriniz Ne Olur ?

Meslek hayatında 30 yılı dolduran Uğur ÖZER, Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirlik mesleğini tercih etmeyi düşünen gençlere çok çalışmaları; Vergi, Vergi Hukuku, Sosyal Güvenlik, vb. konularda uzmanlık geliştirmelerini tavsiye etti.

İdarenin yapmış olduğu e dönüşüm uygulamarı nedeniyle şuanda beyanneme muhasebeciliği gibi gözüken mesleğin tamamen Mali Danışmanlığa evrüleceği ortada olup; gençlerin geçleri Mali Danışmanlık hizmeti konusunda kendilerini geliştirmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108