Kılıçdaroğlu: “Evet çıkarsa 3 milyon Suriyeliye vatandaşlık verecekler”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan’da yapılacak referandumun ‘ya demokrasi ya tek adamlık’ seçimi olduğunu belirterek, “Evet çıkarsa 3 milyon Suriyeliye vatandaşlık verecekler” dedi.

20 Mart 2017 Pazartesi 10:35
Kılıçdaroğlu: “Evet çıkarsa 3 milyon Suriyeliye vatandaşlık verecekler”

Referandum çalışmaları kapsamında Ordu’ya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partililerle salon toplantısında bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada16 Nisan’daki referandumda Türkiye’nin geleceğinin oylanacağını belirtti. Referandumda asıl oylanacak konunun ‘demokrasi ya da tek adamlık’ konusu olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“16 Nisan’da seçim yapmıyoruz referandum yapıyoruz. Bir anayasa değişikliğini oyluyoruz. Bu anayasa değişikliği bizim değil bizim çocuklarımızı ve torunlarımızı da ilgilendiren bir konudur. Anayasa değişikliği için referandumda oy kullanırken o gün düşünmemiz lazım. Evet dersek ne olur, hayır dersek ne olur. Evet demek mi daha doğrudur, hayır demek mi daha doğrudur. Dolayısıyla hepimizin düşünerek danışarak memleketin durumunu düşünerek karar vermemiz lazım. Mesele bir seçim meselesi değil mesele memleket, bayrak, vatan meselesidir, birlikte yaşama meselesidir. O açıdan herkesin sorumluluğu var. Bu meselede referandumda oy kullanacak herkesin sorumluluğu var. Hiç kimse benim sorumluluğum yoktur diyemez. Birinci sualimiz şu: Biz demokrasi mi istiyoruz tek adamlık mı istiyoruz. Demokrasi istiyorsak gidecek hayır oyunu verecek. Hayır demokrasiye gerek yok tek adamlık uygundur, tek adam düşünsün daha kimsenin düşünmesine gerek yok deniyorsa gidecek evet oyu verecek, bu kadar basit. Evet ve hayırın birinci ilkesi budur. Demokrasi mi tek adamlık mı?”

“600 milletvekili çok”

Tek adamlık gelmesi halinde Cumhurbaşkanı olacak kişinin istediği zaman seçim kararı alacağını, istediği zaman Meclis’i feshedeceğini, istediği zaman kıdem tazminatını bir kararname ile kaldıracağını, asgari ücreti istediğinde kaldıracağını, devlet liyakat esasını istediği zaman TBMM’nin dışında istediği zaman belirleyerek atamaları istediği gibi yapacağını savunan Kılıçdaroğlu, Milletvekili sayısının da 600’e çıkarılmasına karşı olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, “550 milletvekili bana göre fazla. Normali 450’dir. Şimdi 600’e çıkarıyorlar. 550 milletvekili bize yetmiyor 600’e çıkaracağız diyorsanız gideceksiniz evet oyu kullanacaksınız. Olur mu efendim 600 milletvekili 187 milyon lira para vermeye gerek var mı buna diyorsanız gideceksiniz hayır oyu kullanacaksınız, bu kadar basit. Niye 187 milyon lira? İlla birine para vermek gerekiyorsa fındık üreticisi burada. Fındık üreticisine ver. Üretici burada para bekliyor” diye konuştu.

“Esad tek adam”

Kılıçdaroğlu, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın da ‘tek adam’ olduğunu örnek vererek şöyle konuştu: “Evet çıkarsa Türkiye sonu belirsiz bir maceranın içine girer. Libya’daki gibi, Kaddafi vardı. Romanya’daki gibi, Çavuşesku vardı. Suriye’deki gibi, Esad var. Irak’taki gibi, Saddam vardı. Bu ülkelerin tamamı bölündü. Altını çiziyorum bu ülkelerin tamamı bölündü. Türkiye büyük bir riskle karşıya kalır. Karadeniz’in milliyetçiliğini biliyoruz. Karadenizli oturup düşünmek zorundadır. Yurtseverlik zamanı gelmiştir. Bizim Cumhuriyetimiz sokakta kurulmadı, birileri ikram etmedi.141 yıllık parlamento geleneğimiz var. Geleneğe bağlıyız. Nereden çıktı Başkanlık rejimi, nerden çıktı tek adamlık. Niye değiştiriyoruz rejimi? Saddam’ı, Kaddafi’yi, Esad’ı, Çavuşesku’yu örnek verdim. Bu ülkeler dağıldı ayrı ayrı Cumhuriyet oldular.”

“Evet çıkarsa 3 milyon Suriyeliye vatandaşlık verecekler”

“‘Hayır’ın hayırlı tarafı var, ‘evet’in de vebali var” diyen Kılıçdaroğlu, “Evet oyu çıktıktan sonra ilk yapacakları şey 3 milyon Suriyeliye vatandaşlık vermek. Hayır çıkarsa veremeyecekler. Evet çıkarsa 3 milyon Suriyeliye vatandaşlık verecekler. Türkiye bir maceranın içine sokulmamalı. Fındığın rengi de kahverengi, toprağın rengi de kahverengi. Hayırın rengi de kahverengi. En gelişmiş 20 ülke Amerika hariç parlamenter sistemle yönetiliyor” ifadelerini kullandı. 

İHA

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108