CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: "Freni olmayan bir sistem kuruyoruz”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'da gerçekleştirilecek anayasa değişikliği referandumu ile ilgili annelere seslenerek, “Burada annelere soruyorum.

23 Mart 2017 Perşembe 15:35
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: "Freni olmayan bir sistem kuruyoruz”

''Freni olmayan bir otobüse çocuklarınızı bindirir misiniz? Hiç kimse bindirmez. Fireni olmayan bir otobüse ben evladımı niye bindireyim. Fireni olmayan bir sistem kuruyoruz. Çünkü üstünlerin hukukunu kuruyoruz. Hukukun üstünlüğünü değil” dedi. 

Ana muhalefet Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Afyonkarahisar’a geldi. Kılıçdaroğlu, temasları kapsamında ilk olarak Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) toplantı salonunda sivil toplum örgütleri temsilcileri ve muhtarlar ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu konuşmasında 16 Nisan'da yapılacak olan anayasa değişiklik referandumuna değinerek annelere seslendi. Kılıçdaroğlu, “Ne diyorlar, ‘Kılıçdaroğlu doğruları söylemiyor.’ Peki, söylesinler ben hangi yanlış cümleyi kurdum. Kendi ifadeleri, evet diyorlar, başkan olacak, başkan yardımcıları da olacak. Ama sayı belirtmiyorlar, istediği kadar. Bakan istediği kadar peki bugünkü modelde kaç bakan olacağına kim karar veriyor. Bu modelde kaç bakan olacağına, hangi bakanlıkların kurulacağına TBMM karar veriyor. Meclisten bu yetkiyi alıyorsunuz. Doğru mudur, yanlış mıdır? Bunun siyasi partilerle bir ilgisi var mıdır? Bu bir tercih meselesi, millet meclisindeki 550 milletvekiline mi, güvenelim, bir kişiye mi güvenelim. 550 kişinin aklımı daha iyidir, yoksa bir kişinin aklımı. Buna karar vereceğiz. Afyonlu kardeşlerim de oturup düşünecekler. Ona göre karar verecekler. Burada annelere soruyorum. Fireni olmayan bir otobüse çocuklarınızı bindirir misiniz? Hiç kimse bindirmez. Fireni olmayan bir otobüse ben evladımı niye bindireyim. Fireni olmayan bir sistem yaratıyoruz. Çünkü üstünlerin hukukunu kuruyoruz. Hukukun üstünlüğünü değil. Neden üstünlerin hukuku, çünkü yetki verdiğimiz kişilerin hiç birisi hesap vermeyecek" dedi.

“3. ligde olmayı mı arzu ediyoruz”

Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İstediğiniz kadar beni kötüleyin, ben doğruları söylemeye devam edeceğim. Cesaretleri varsa gelirler konuşuruz. Yeter ki millet yan yana oturduğumuzda kimin doğru kimin yanlış söylediğini öğrensin. ‘Evet’ çıkarsa ekonomide istikrar olacak ya ekonomide istikrarı sağlamak için engel olan ne size hangi kanunu çıkaramadınız, hangi kararı alamadınız. İstedikleri kanunu çıkarıyorlar, istedikleri kararı alıyorlar sorun nedir biliyor musunuz? Sorun kötü yönetimden kaynaklanıyor. Şu örneği vereyim, dünyanın en gelişmiş 10 ülkesine bakın Amerika dışında tamamı parlamenter sistem, dünyanın en fakir 10 ülkesine bakın tamamında başkanlık sistemi var. Başkan çok varlıklı, halk sefalet içinde biz birinci ligde olmayı mı arzu ediyoruz, 3. ligde olmayı mı arzu ediyoruz. Birinci ligde olacaksak güçlü demokratik parlamenter bir sistem olması lazım.3. ligi tercih ediyor ne gerek var büyük devlet olmaya biz de birilerinin sömürgesi olalım onlar üretsinler biz de onların mallarını kullanalım deniyorsa 3. ligdir yerimiz. Hepimizin düşünmesi lazım bu işin sağı, solu bu işin patisi yok bu iş memleket meselesidir. Birlikte yaşama irademizi ortaya koyacağız. Demokrasi hepimiz için geçerli benim içinde geçerli benim gibi düşünmeyen içinde geçerli. Bizim için üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü geçerlidir. Üstünlerin hukukunu yapıyorlar nasıl? Tek adama her türlü yetki, hiç hesap vermeme, sadece kendisi için değil yardımcıları ve bakanlar için ömür boyu dokunulmazlık.”

"Üstünlerin hukukunu kuruyorlar”

Türkiye'nin sonu belirsiz bir maceraya sürüklenmemesi için aklın kullanılması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Akıl var, aklımızı kullanacağız, yüce Rabbimiz ne diyor, aklınızı kullanmıyor musunuz diyor. Kuran’da birden fazla yerde bunu diyor. Akıl kullanacağınız yerde niye aklınızı bir kişiye emanet etmek ne kadar doğrudur. Niye ben, sizler aklınız kullanmayacaksınız evde karar alırken karı, koca bile karar alırken bir araya gelir oturur konuşurlar. 80 milyonluk Türkiye’de 80 milyon vatandaş yeni doğmuş çocuktan başlayarak vergi ödeyecek ve denetimi yok, hesabını kimse soramayacak. Ama kendisi denetleyecek, birisi bir şey yaptı mı cumhurbaşkanlığı denetleme kurulunu gönderecek ve her türlü denetimi yaptıracak. Üstünlerin hukukunu oluşturuyorlar” dedi.
 

İHA

banner119
Anahtar Kelimeler:
KılıçdaroğluReferandum
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108