Bakan Tüfenkci, Polonya Büyükelçisi Lang’ı kabul etti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “15 Temmuz’da Türk halkının sergilediği sivil direniş, demokrasiyi, milli iradeyi ve kendi iradesiyle seçilmiş hükümeti, hukuku kurtarmıştır” dedi.

09 Mart 2017 Perşembe 10:55
Bakan Tüfenkci, Polonya Büyükelçisi Lang’ı kabul etti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Polonya Ankara Büyükelçisi Maciej Lang’ı makamında kabul etti.

Bakan Tüfenkci, Türkiye ve Polonya’nın birbirleriyle her zaman dayanışma içinde olan iki devlet olduğunu söyledi. İkili ilişkilerin 2009 yılında imzalanan bildiriyle stratejik ortaklık seviyesine taşındığını ve ilişkilerde yeni bir dönemin başladığını belirten Tüfenkci, Türkiye ve Polonya arasındaki dış ticaretin daha önceden iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması ile yürütüldüğünü, Polonya’nın AB üyesi olmasıyla Gümrük Birliği sayesinde ticaretin yine etkili ve sorunsuz bir şekilde devam ettiğini dile getirdi. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi çalışmalarının tamamlanmasıyla Polonya ile olan ticaretin daha da gelişeceğini ifade eden Tüfenkci, 2000 yılından sonra iki ülke arasındaki ticaret hacminin düzenli olarak arttığını ifade etti.

Tüfenkci, “Polonya ile 2015 yılında 5,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen ticaret hacmimiz, 2016 yılında 5,8 milyar dolara ulaşmıştır. Ama ben bu oranı yeterli bulmuyorum. İşbirliklerimizle bu ticaret hacminin çok daha yukarılara taşınmasını istiyoruz” diye konuştu.

“15 Temmuz tarihte görülmemiş sivil direniş”

Bakan Tüfenkci, 15 Temmuz darbe girişimine de değinerek, “Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde sapkın bir inanışa sahip FETÖ tarafından yönetilen gizli bir grup darbe girişiminde bulunmuştur. Hain bir komplodan fazlası olan bu girişim, demokratik yollarla seçilmiş hükümeti, Cumhurbaşkanını ve Türkiye’deki anayasal düzeni devirmeyi hedefleyen bir terör hareketi olmuştur” dedi. 

Terör hareketini Türk milletinin tankların önüne durarak önlediğini hatırlatan Tüfenkci, “Millet tarihte görülmemiş bir sivil direnişi ortaya koymuştur. 15 Temmuz’da Türk halkının sergilediği sivil direniş, demokrasiyi, milli iradeyi ve kendi iradesiyle seçilmiş hükümeti, hukuku kurtarmıştır. Demokrasiye sahip çıkanlar sadece AK Parti'ye mensup insanlar değil, farklı görüşte birçok insan aynı amaç için bir araya gelmiştir” şeklinde konuştu.

Büyükelçi Lang: “9 yılda aramızdaki ticaret hacmi 6 kat artmış”

Polonya Büyükelçisi Lang ise, Türkiye ve Polonya’nın 600 yılı aşkın bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayarak, yabancı hakimiyetini kabul etmeyen Polonyalılar için Türkiye’nin ev olduğunu ifade etti. İki ülke arasındaki ticaret hacmine değinen Lang, “2002- 2011 yılları arasında, yani 9 yılda aramızdaki ticaret hacmi 6 kat artmış. 2016’da aramızdaki ticaret hacmi 6,2 milyar ABD doları ve bunun ülkeler arasındaki payı da yüzde 50 olmuş. Dünya ekonomisindeki kriz durumlarına rağmen istikrarlı bir büyümemiz var. 2006 yılında 2015'e kıyasla 200 milyon daha fazla bir büyümemiz var. Tam da bu yüzden bakanlığınızla iyi bir işbirliği bizim için çok önemli” dedi.

15 Temmuz’un sivil toplumun başarı testi olduğunu vurgulayan Lang, “Binlerce insanın üzerlerinden tanklar geçerken yolları nasıl kapattığını gördüm. Silahsız insanlar, demokrasiyi savunma idealiyle sokaklara çıkmıştı. Trajik boyutunu bir kenara koymak kaydıyla, halkın silahlı bir kuvvete karşı sivil inisiyatifle başarı kazanmış olması hem Türkiye hem de dünya tarihinde yerini alacaktır” ifadelerini kullandı. 

Türkiye’nin Polonya’nın işgalini ve parçalanmasını hiçbir zaman tanımadığına ve bağımsızlık için savaşan Polonyalılara her zaman yardım ettiğine işaret eden Büyükelçi Lang, bu nedenle de bu geleneğin her iki ülkeyi bağladığını sözlerine ekledi. 

İHA

banner119
Anahtar Kelimeler:
BAKAN TÜFENKCİLANG
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108