Olağan seçimde olağanüstü gelişmeler Trump ve Biden arasında bir masa tenisi maçı gibi gidip gelen egemenlik yarışının yeni galibini beklerken bu belirsizlik pariteleri ve ekonominin yönünü belirsizleştiriyor. Çünkü ekonomiyi ne savaş ne de kriz belirsizlik kadar etkiler.

Yatırımcıların neye göre gardını alacağını bilemez bir şövalye gibi yatırımlardan nakite geçerek sabırla beklemeleri  endeksleri negatife revize edecek gibi görünüyor. Seçim sonrası Biden‘ın seçilmesi halinde yeni sistem arayışı bir süre daha bu durağanlığı destekleyecektir.

Ancak 2021 Haziran ayına kadar Trump hükûmetinin kurulu düzeni direnmeye devam edecektir. Trump’ın seçilmesi halinde ise daha sert yaptırımlar ve daha keskin tutumlarla ekonomik hamleler bekliyorum.

Biden’ın günümüz hükümetiyle ters düşen açıklamaları ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı otokrat olarak nitelendirmesi ilişkiler açısından pozitif bir görüntü oluşturmuyor. Trump ise bir çok konuda hükümet destekçisi söylemlerde bulunmuştu. Sonuçta siyaset algı ve kurgudan ibarettir. İlerde nasıl bir strateji belirleyecekleri ve bunun ekonomimize nasıl yansıyacağını hep beraber göreceğiz.

Covid salgınında artış tüm dünyada 45 milyon ölüme yol açtı. İkinci dalga endişesi ülkemizde dahil olmak üzere dünyada sağlık sektörüne, online eğitime ve geleceğe yani teknolojiye yatırımları arttırdı. Bununla birlikte emtia (altın, gümüş...) güncel pozisyonunu koruyarak güvenli liman olmaya devam ediyor.

USD/TRY 8.50 EUR/TRY 10 kapısına dayandı ve Gram 520 TL ye  yeni rekora koşuyor. TCMB kurdan ve faiz oranlarından memnun görünmeye devam etmekte ısrar ediyor. Dolar ve Euro da bu noktadan sonra düşüş bekliyorum. TCMB, son enflasyon raporu sunumunda yılsonu enflasyon tahminini %8,9’dan %12,1’e, gıda enflasyonu tahminini de %10,5’ten %13,5’e çıkardı.

3 Eylül tarihli yazımda Sayın Hazine Bakanımız Berat Albayrak’ın kur konulu konuşmasından yola çıkarak belirttiğim fason imalat yapma sevdasını kendisi de yakın zamanda açıklayarak Asya’dan yatırımcı çekmeye başladıklarını belirtti. Bu durumun ülkemize yansıması ise ucuz işgücü ve düşük maliyetle tatil yapılabilir bir yer olmamız avantajlarıyla ilerleyen dönemlerde bizim açımızdan nasıl bir fark yaratacak beraber göreceğiz, ancak ben bu halin çaresizliğin bir itirafı olarak algıladığım gibi yapılabilecek alternatif stratejilerin de değerlendirilmesi gerektiği taraftarıyım.

Nedir bunlar ?

1. İç piyasada vergi düzenlemesi, ülkemiz sınai ve zirai kuruluşlarına verginin çok cüzi miktarlara çekilerek kolaylık sağlanması,
2. Bankacılık sistemleri ile ilgili güven oluşturacak çek ve kredi sahtekarlıklarının önlenmesi için cezai yaptırımların caydırıcı olarak güncellenmesi,
3. Belli bir miktarın altındaki kredi ve kredi kartı  borçlarına devlet kefaleti mecburiyeti, KKB notu bu noktada yetersiz kalmaktadır.
4. Yeni açılacak iş yerlerinde ilk 6 ay S.G.K. dahil olmak üzere maliyetlerin kaldırılması
5. İşten artmaz dişten artar mantalitesiyle tüm devlet daireleri başta olmak üzere iktisat politikaları uygulanması

Başlangıç olarak uygulamada ve erken sonuç almada  değerlendirilebilir basit ama etkili bir hacim ve hareketlilik oluşturacaktır.

Gelgelelim yakın tarihli aymazlık hareketlerine; Fransa’nın İslamofobi kökenli eylemleri tamamıyla belden aşağı vurmak ve ticari kaygı endişesiyle yapılmış, para söz konusu olunca kutsal değerlerin bir kenara bırakılacağını açıkça halklar yüzüne vurmuş, tüm halklar ve insanlık tarihi için utanç kaynağı olmuştur. Esefle kınamakla beraber bu konuyu irdelemek istemiyorum. Yazıklar olsun...

BİST Endeksinde sabırla izlediğim enstrümanlar:

VANGD, SODSN, PSDTC, YUNSA, DERIM, DZGYO

ÖNEMLİ NOT: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu sitede yazılanlar sadece kişisel görüşlerdir. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle bu sitede yer alan bilgi ve yazılara dayanarak yatırım yapılmamalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108