Vodafone'un Akıllı Köy projesi

Türkiye’deki 38 bin köy ve kırsal yerleşkeye model oluşturması hedefiyle Vodafone ve Akıllı Tarım Teknolojileri AŞ (TABİT) ortaklığında hayata geçirilen Vodafone Akıllı Köy projesinde, akıllı sulama teknolojisi kullanılacağı bildirildi.

31 Mayıs 2017 Çarşamba 14:20
Vodafone'un Akıllı Köy projesi

TABİT kurucu ortağı Tülin Akın ile akıllı damla ve mikro sulama şirketi Netafim'in Türkiye Genel Müdürü Ofer Oveed'in katılımıyla, Netafim'in Adana'daki Türkiye Genel Müdürlüğünde imza töreni düzenlendi.

İmzalanan iş birliğiyle Vodafone Akıllı Köy projesinde daha fazla su tasarrufu yapılacağı, daha kaliteli ürünler ve yüksek rekolte alınacağı belirtildi.

Akın, imza töreni sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye'de su kaynaklarının tarımsal sulamadaki kullanım oranının yüzde 74 olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu da su tasarrufuna tarım sektöründen başlamamız gerektiğini gösteriyor. Özellikle aile çiftçiliği yapılan kırsal alanlarda çoğunlukla geleneksel sulama yöntemleri kullanılıyor. Bitkinin ve toprağın ihtiyacından fazla suyun kullanıldığı bu yöntem hem bitkisel üretime zarar veriyor hem de su rezervlerini tüketiyor. Vodafone Akıllı Köy'de tarımsal alanda gelişim sağlayacak teknolojilere yönelik somut çalışmalar ve örnekler ile çiftçilerin bakış açısında ve bilgi birikiminde etkin bir değişim sağlayabileceğimize inanıyoruz.

Vodafone Akıllı Köy'ün diğer köylere de örnek olmasını, bir model olarak tüm Türkiye’ye yayılmasını hedefliyoruz. Bu modeli hayata geçirmemizde projemize destek veren firmaların çok önemli bir yeri ve rolü var. Vodafone Akıllı Köy’de tarımsal üretimin verimini artıracak sulama teknolojileri konusunda ise Netafim ile iş birliği yapacak olmaktan heyecan duyuyoruz."

Netafim Türkiye Genel Müdürü Ofer Oveed de  kuruldukları günden bu yana tarımsal alandaki üreticilerin daha az kaynak kullanarak daha fazla verim almalarına yardımcı olduklarını anlatarak, "Küçük üreticileri teknolojiyle buluşturarak Türkiye’deki tarım sektörüne değer katmayı ve yeni nesil bir kırsal yaşam modeli oluşturmayı hedefleyen Vodafone Akıllı Köy projesine üstün teknolojiye sahip sulama ve kontrol sistemlerimizle destek verecek olmaktan büyük mutluluk ve heyecan duyuyoruz." ifadesini kullandı.

Yüzde 20 su tasarrufu hedefleniyor

Vodafone Akıllı Köy'de uygulanacak ve Vodafone'un SIM kartlarıyla entegre çalışacak modern sulama yöntemleriyle tarımsal faaliyetlerde yüzde 20 su tasarrufu, bitkisel üretim maliyetlerinde yüzde 15 tasarruf ve yüzde 30'a varan verimlilik artışı hedefleniyor. 

Ayrıca, ileri teknolojinin büyük yatırımcılara sağladığı olanaklar, kırsalda aile çiftçiliği yapanlarla buluşturulması planlanıyor.

AA

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108