İbn-i Sina Kimdir ?

İbn-i Sina Kimdir ?

İbn-i Sina Biyografisi ve Kitapları

İbn-i Sina, Tam Adı ; Abū ʿAlī al-Ḥusayn ibn ʿAbd Allāh ibn al-Ḥasan ibn ʿAlī ibn Sīnā olan, Fars tıp adamı, astronom, yazar ve filozof ve modern tıbbın kurallarını belirleyen İslam Alimi'dir.

Doğum Tarihi : MS 22 Ağustos 980, Afshona, Özbekistan

Ölüm Tarihi ve Yeri : 21 Haziran 1037, Hamedan, İran

Defnedildiği Yer : Hamedan, İran

MS 22 Ağustos 980 tarihinde Buhara yakınlarında bulunan Efşene Köyü'nde dünyaya gelen İbn-i Sina, üstün zekasıyla daha küçük yaşlarda dikkatleri üzerine toplamıştır. İslam Dünyası'nda İbn-i Sina künyesiyle meşhur olurken, orta çağ alim ve düşünürleri tarafından “eş-şeyhü’r-reîs”, “hüccetü’l-hak, şerefü’l-mülk, ed-düstûr” vasıflarla da anıldığı bildirilmektedir.

İbn-i Sina yaşamı boyunca 200'den fazla kitap yazdığı belirtilmektedir. Talebesi olan Ebû Ubeyd el-Cûzcânî’ye yazdırdığı hayat hikâyesiyle Cûzcânî’nin verdiği ilâve bilgilerin İbnü’l-Kıftî ve İbn Ebû Usaybia tarafından nakledilmesi sayesinde diğer İslâm filozoflarına nisbetle hakkında daha fazla bilgi bulunan İbn-i Sina'nın küçük yaşta önce Kur’an’ı ezberlediği, dil, edebiyat, akaid ve fıkıh öğrenimi gördüğü sıklıkla belirtilmektedir.

İbn-i Sina'nın hayat hikâyesinde bu dönemdeki hocaları arasında sadece Hanefî fakihi Ebû Muhammed İsmâil b. Hüseyin ez-Zâhid’i zikrederse de onun bilhassa dil ve edebiyat alanında Ebû Bekir el-Berkī’den ders aldığı sanılmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108