Paratoner Nedir ?

Paratoner fırtınalar sırasında atmosferde meydana gelen elektrik boşalmalarından (yıldırımdan) binaları korumak amacıyla kullanılan elektrik iletkeni. İlk paratoneri Birleşik Amerikalı bilgin Franklin yapmıştır. Franklin'in paratoneri,korumak istenen yapının damına dikey olarak yerleştirilen, ucunda koni biçiminde bakır bir başlık bulunan 5 10 m uzunluğunda bir demir çubuktan ibaretti.

04 Şubat 2018 Pazar 21:53
Paratoner Nedir ?

Bu demir çubuğun alt ucu ise, yapının damı ve duvarları içinde yerleştirilmiş olan bir iletken tel aracılığıyla toprağa bağlıydı. O yıllarda büyük bir ilgi uyandıran paratoner yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Ancak zamanla,havadaki elektrik boşalmalarına karşı paratonerin her zaman önleyici bir tedbir olmadığı tespit edilmiştir. Daha başarılı bir sonuç için, korumak istenen binanın bir kafesle kuşatılması gerekir.

Bunun için de, binanın çevresi,yatay ve dikey olarak yerleştirilen ve geniş aralıklı bir ağ meydana getiren bir iletken sistemiyle kuşatılır. Bu ağ madeni tellerle binanın çatısına ve toprağa bağlanır.

banner119
Son Güncelleme: 19.09.2021 17:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108