Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, Yol Haritasını Açıkladı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yeni görevinin 34’üncü gününde kameralar karşısına geçip, Bursa’yı daha yaşanılabilir bir kent haline getirmek amacıyla çizdikleri yol haritasını kamuoyu ile paylaştı. İptal edilen, revizesi yapılacak olan ve devam edecek projeleri anlatan Başkan Aktaş, şov peşinde olmadan Bursa’nın, belediyenin menfaatleri ne gerektiriyorsa onu yapacaklarını vurguladı. Realiteye ve mevcut duruma bakıp, hayal peşinde koşmayacaklarının altınızı çizen Başkan Aktaş, “Bütün vücudumu dolaşan kan gibi, Bursa vücudumu sarmış durumda. Tek derdimiz milletin hayır duasını almak” dedi.

06 Aralık 2017 Çarşamba 15:49
Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, Yol Haritasını Açıkladı

Recep Altepe’nin istifasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan ve fiilen görevine 3 Kasım’da başlayan Başkan Alinur Aktaş, ilk günden başlattığı toplantı trafiğinin ardından görevinin 34’üncü gününde izleyecekleri yol haritasını kamuoyu ile paylaştı. Atatürk Kongre Kültür Merkezi Yıldırım Beyazıt Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında kameraların karşısına geçen Başkan Aktaş’ı bu önemli günde AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman da yalnız bırakmadı. Konuşmasının başında Başkanlık seçimi sırasında MHP ve bağımsız üyelere gösterdikleri nezaket nedeniyle teşekkür eden Başkan Aktaş, ulaşımdan kentsel dönüşüme, turizmden spora kadar her alanda atacakları adımları tek tek açıkladı.

Realiteye bakarım

Bursa’nın merkezden sonraki en büyük ilçesinde 13,5 yıl belediye başkanlığı yaptığını ve Büyükşehir’e adının geçtiği ilk günden itibaren dersine iyi çalıştığını ifade eden Başkan Aktaş, “İnegöl’ün de ekonomisi, sanayisi, nüfus artışı vardı. Tabii ki sorunlar buraya göre küçüktü. Amacım atıp tutmak değil. Yanlışlar varsa bunları tespit etmek ama birilerinin gözüne soka soka değil. Revize edilmesi gerekleri revize etmek, iptal edilmesi gerekenler varsa iptal etmek. Devam etmesi gerekenleri de sonuna kadar sahiplenme noktasında kararlıyız. Öyle asayım, keseyim, görevden alayım, değiştireyim gibi bir tarzım asla yok. Şov peşinde değilim. Bursa’nın menfaatleri neyi gerektiriyorsa, belediye menfaatleri neyi gerektiriyorsa, onları yapmak zorundayız. Realiteye ve mevcut duruma bakarım, hayal peşinde koşmam. Bursa’yı daha yaşanılabilir şehir haline getirmek için neler yapabiliriz. Bunun için tüm kurumlar, sivil toplum kuruluşları, dernek ve vakıflarla istişare etmeye hazırım. Hiçbir kompleksim yok. İlçe ziyaretlerine başladık. Yarın da Nilüfer ve Mudanya’ya gideceğiz. Aralık ayı içinde ilçe ziyaretlerini bitirmek durumundayız. O başkan beni aramış aramamış, makamıma gelmiş gelmemiş hiç önemli değil” dedi.

Borç yükü ağır

Para, personel ve proje olarak sıraladığı 3P formülünü hatırlatan Başkan Aktaş, eğer bu üçü arasında ahenk, uyum varsa belediyenin ölçeği ne olursa olsun sıkıntı yaşanmayacağını kaydetti. 3P’de ahenk ne kadar sağlanırsa sonucun da o kadar başarılı olacağını kaydeden Aktaş, “Bizim vatandaşın acısında tatlısında beraber olmamız lazım. İsterseniz sokakları altınla döşeyin, eğer gönülleri imar edemezseniz muvaffak olmak mümkün değil. Bu 3’ünü ahenkli şekilde götürmek zorundayız. Bununla alakalı sorunlarımız var. Borçsuz belediye olmaz. İş yapan belediyenin borcu olur. Mesele sürdürülebilir borçların olması. Türkiye’nin 4’üncü büyük belediyesinin borçlarının olması normaldir yeter ki genel durumunuzu etkilemesin. Büyükşehir Belediyemizin ciddi borçları var. 2032 yılına kadar olan borçlar var, normal olabilir. Borçların yüzde 60’ı 2018, 2019 ve 2020’de ödenecek. 2018’le alakalı şunu söyleyebilirim. 2018 gelirlerimiz, genel giderleri, kredileri karşılamıyor. Kredilerimiz kapalı, alma hakkımız yok. En küçük bir endişem yok. Şirinlik olsun diye söylemiyorum. Güvencem önce Cenab-ı Allah sonra bizim davamızın lideri ve çok iyi bir belediyeci olan Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız, Bursa siyasetinde önemli yeri olan başbakan yardımcımız, eski bakanlarımız 2 güçlü isim olan, il teşkilatımız, önerileriyle ve eleştirileriyle de yanımızda olacaklar” diye konuştu. Başkan Aktaş, bir gazetecinin sorusu üzerine Büyükşehir Belediyesi’nin borcunun 4,5 – 5 milyar lira civarında olduğunu da sözlerine ekledi.
 
Sıradan vatandaş gibi..

Göreve geldiği ilk günden bugüne kadar yaptığı çalışmalar hakkında da bilgiler veren Başkan Aktaş, ilçe belediye başkanlarıyla, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile milletvekilleri ve teşkilatla bir araya geldiğini, otobüs ve metro ile yolculuk yaparak, bizzat vatandaşla temas kurduğunu ve geçtiğimiz Cuma gününden itibaren de Bursa’da ikamet ettiğini dile getirdi. Bu süre içinde kendi özel aracıyla dolaştığını ve şehri bir belediye başkanından ziyade sıradan bir vatandaş gözüyle görme imkanı bulduğunu kaydeden Başkan Aktaş, seçimlere 16 ay gibi kısa bir süre kaldığını, akıllı ve mantıklı davranmaları gerektiğini vurguladı. Bugün bir proje geliştirseler, ihalesi, askısı, itirazı derken 16 aylık süreçte orta ölçekli bir projeyi bile bitirmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Başkan Aktaş, bu nedenle bazı projelerde iptal, bazılarında da revizyona gitmenin kaçınılmaz olduğuna değindi.
 
Yanlış yapan babam olsa tanımam

“Yürekler toplu atmazsa kesinlikle sıkıntı olacaktır” diyen Başkan Aktaş, yalnız başına bir hiç olduğunu, ekip arkadaşları, Büyükşehir, BUSKİ ve bağlı şirketlerde çalışan işçi, memur, bürokrat ve yöneticilerin de bu sürece katkısı olacağını dile getirdi. Kamuoyunda ‘300 kişi çıkarılacak’, ‘2000 kişi çıkarılacak’ gibi bazı söylentiler olduğunu da hatırlatan Başkan Aktaş, “Hayatım boyunca kimsenin ekmeğiyle oynamadım. Bundan da Allah’a sığınırım. Ancak çalışmayan, üretmeyen, savsaklayan, yanlış yapan babam olsa tanımam, açık söyleyeyim. Süslü sözler bilmem. İşin gereği neyse onları yapmak durumundayız. Bu konuda algı oluşturmak isteyenlere de müsaade etmeyeceğim. Biz sonuç odaklı olacağız. Yapılması gerekenleri evelemeden gevelemeden yerine getireceğiz. Söz verdik mi mutlaka yerine getireceğiz. Hesabımızı kitabımızı iyi yapacağız, şeffaf olacağız. Birilerinin hamasetiyle işler yürümeyecek. Eldeki imkanlar kısıtlı, sınırsız kaynak yok. Öncelikle acil olan, daha fazla kişiyi ilgilendiren neyse onları halletmek zorundayız. Tek derdimiz milletin hayır duasını almak ve 2019 yerel ve genel seçimlerine Bursa’mızı en güzel şekilde hazırlamak” dedi.
 
En büyük neşter ulaşıma

Bursa’da en önemli sorunun ulaşım olarak öne çıktığını ifade eden Başkan Aktaş, bütçe realitesi içinde hareket edip, fayda maliyet analizi yapmak zorunda olduklarına değindi. Gelişen şehirlerde metronun kaçınılmaz bir gerçek olduğunu hatırlatan Aktaş, bu konuda geçmişte yapılan önemli çalışmalar nedeniyle eski başkanlara teşekkür etti. Bursa’nın 48 kilometre raylı sistem hattı olduğunu ve bunun azımsanmayacak bir rakam olduğunu açıklayan Başkan Aktaş, metroda sabah ve akşam saatlerinde yaşanan yoğunluğun azaltılması için gerek sefer sıklığının artırılması gerekse vagonlardaki kapasite artırımına yönelik bazı çalışmaların yapacağını söyledi. Doğu batı aksında D200 karayolunda trafik akışını hızlandırmaya yönelik yan yol bağlantılarında bir düzenlemeye gideceklerini ifade eden Başkan Aktaş, Kestel – Görükle arasında D200 karayoluna 213 çıkış noktası olduğunu açıkladı. Her isteyenin her istediği yere gittiği bir sistemin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını dile getiren Aktaş, İzmir yönünden gelen araçların Acemler’e ulaşmadan viyadükle çevre yoluna bağlanması, Soğukkuyu’dan çıkan araçların Mudanya yoluna yönlendirilmesi, Mudanya kavşağının Dikkaldırım bağlantısının sağlanması, 30 metrelik yolda kamulaştırmaların tamamlanması, Panayır-Yeniceabat-Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı bağlantısının sağlanması, Ankara yolunun alternatifi olan Mimar Sinan Bulvarı’nın Otosansitle bağlanması gibi projelerin devam edeceğini belirtti.
Başkan Aktaş, 700 metresi yeraltında olan 8 bin 100 metrelik T2 hattına 110 milyon TL harcama yapıldığını hatırlatarak, bu saatten sonra en sağlıklı şekilde projeyi tamamlama gayreti içinde olacaklarını açıkladı.

Ankara’dan destek istenecek

Bugüne kadar Bursa’da Ankara’nın gücünün yeterince kullanılmadığının da sürekli konuşulduğunu ifade eden Başkan Aktaş, iki önemli proje için Ankara’nın kapısını çalacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yakında Bursa’da misafir edeceklerini ifade eden Başkan Aktaş, “Heyecanımızı anlatacağız. Cumhurbaşkanımızdan 6,5 kilometrelik Yıldırım metrosu projesine başlanması için Ulaştırma Bakanlığı marifetiyle destek verilmesini isteyeceğiz. Bunun yanında master planlarda ifade edilen alternatif güney çevre yolu çok önemli. Bir sürü şey konuşup, havada bırakmaktansa Cumhurbaşkanımızdan üzerine basa basa isteyeceğiz ikinci konu budur” diye konuştu.

Şehir içi teleferik iptal

Maliyeti 100 milyon TL’yi bulacak teleferiğin Gökdere’ye indirilmesi projesini iptal ettiklerini kaydeden Aktaş, “Uludağ’a çıkan teleferik yap-işlet-devret ile yapılmış, doğru bir proje. Marmaray ve Osmangazi Köprüsü’nde olduğu gibi bir alt barem belirlenmiş. Yolcu 300 binin altında olunca belediye finanse edecek diye ama bakıyoruz, 700- 800 binin altına düşmüyor. Orda sıkıntı yok. Gökdere hattını da borç alırsınız, yapmaya yaparsınız ama işletebilir misiniz? Ciddi sıkıntılar var. Uludağ’a giderken insan ağaç görüyor, kar yağınca beyaz örtüyü görüyor. Bu hatta binince neleri görecek. Bu kaynağı güney kuzey hattında yol açmak, genişletmek için kullansak tarihe mal olur” diye konuştu. Başkan Aktaş, yine teleferiği Kültürpark’a indirecek olan projenin de durdurulduğunu kaydetti.
Kükürtlü – Sıcaksu bağlantı viyadüğü ve Yıldırım Şükraniye viyadüğü projelerinin de iptal edildiğini duyuran Başkan Aktaş, S plaka satışlarının da durduğunu açıkladı.

Deniz uçağında büyük zarar

Bugüne kadar 1.2 yolcu ortalamasıyla giden deniz uçağı seferlerine de son verildiğini dile getiren Başkan Aktaş, raylı sistemde yaptıkları indirimin belediyeye yıllık maliyetinin 13 milyon TL olduğunu, deniz uçağının 10 aylık zararının ise 18 milyon TL olduğunu açıkladı. İstanbul ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanları ile bir araya geldiklerinde Marmara Denizi’nin 7/24 havadan takip edilmesi konusunu ele aldıklarını kaydeden Başkan Aktaş, “Sahip olduğumuz 4 uçaktan en iyi durumda olanı bu iş için İstanbul’a vereceğiz. Öyle hibe falan değil, kullanımdan kaynaklı gelirimizi alacağız. Diğer üçünü ise en yüksek getiri ile satacağız” dedi.

Başkan Aktaş, İsabey’e yapılması planlanan 12 milyon TL’lik katı atık aktarma istasyonu projesi, Orhangazi Zeytin İşleme Tesisi Projesi ve 13 milyon TL ihale bedeli olan Mustafakemalpaşa Kule Restoran projesinden de vazgeçildiğini açıkladı.

Herkesin kazandığı maç olmaz

Kentsel dönüşüm konusuna da değinen Başkan Aktaş, ilgili odalarla da bu konuyu görüşeceklerini, kimseyi mağdur etmeden gereken çalışmayı yapacaklarını vurguladı. Parsel bazında yapılan çalışmaların doğru olmadığını ifade eden Başkan Aktaş, “Öyle 150 daire yıkıp yerine 400 yapmak kentsel dönüşümle izah edilemez. Konunun tarafları var, vatandaş, belediye, devlet ve müteahhit boyutu var. Ama herkesin kazandığı maç olmaz. Birileri kazanırsa birileri kaybeder. Şehri büyütmemiz gerektiği net olarak ortaya çıkıyor. 0.50 emsal ile alakalı süreç bakanlığın belirlediği şekilde devam edecek. Ama şehri yeni imar alanlarıyla batı yönünde büyütmemiz gerek. 5 katlı bir binayı mevcut yerinde 10 kata çıkararak çözüm üretmek iş değil. Bunun yanında Doğanbey olayı var. Yüksek katlı başka binalar da var ama Ulucami, kapalı çarsı, Uludağ’ın görüntüsünü kesmesi nedeniyle şehrin böğrüne saplanan hançer gibi olduğu için sıkıntılı bir konu. Bu konuda da bir şeyler yapmayı arzu ediyorum. Kafamda bazı şeyler var ama Cumhurbaşkanımızla özellikle istişare edeceğiz” diye konuştu.

Başkan Aktaş, rekreasyon alanları ve yeşil alan düzenlemeleri gibi konularda bakanlığın izin verdiği ölçülerin dışına taşmadan gerekli uygulamaları yapacaklarını kaydetti.

Turizm ve tanıtım atağı

Bursa’nın yeşil kimliğini daha da öne çıkarma hedefiyle özellikle kent girişlerinde dikkat çeken peyzaj düzenlemeleri yapılacağını kaydeden Başkan Aktaş, bu konuda Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan da destek alacaklarını vurguladı. Eski stadyumun olduğu bölgedeki çalışmalara da hız verdiklerini dile getiren Başkan Aktaş, hem okulu, hem yandaki spor salonunu da katarak bölgedeki otopark ihtiyacını da karşılayacak şekilde üçlü bir proje olduğunu belirterek, ciddi şekilde ağaçlandırma yapacaklarını ve eski stadyumun Bursa’ya yakışır bir meydana dönüşeceğini belirtti.

Uludağ’ın üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biri olduğunun altını çizen Başkan Aktaş, Uludağ Daire Başkanlığı bile oluşturulabileceğini belirtti. Uludağ’ın sadece 2 ay değil, Bursa için yılın 12 ayı önemli bir kazanç kapısı olabileceğini aktaran Başkan Aktaş, “Su ve kanalizasyonla ilgili çalışmalar yapılmış ancak katlı otopark, arıtma tesisi, kongre merkezi ve spor alanlarını yapamamışız. Orman Bakanımıza da ifade ettik. Yapılacak turizm çalıştayında konu kapsamlı olarak ele alınacak. Tabiri caizse 10 ay sinek avlayan, 2 ay ise trafikten geçilmeyen bir Uludağ’dan ziyade 12 ay boyunca hizmet veren bir Uludağ için gereken çalışmaları yapacağız” diye konuştu.

Başkan Aktaş, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nin de uluslararası organizasyonlarla dolu dolu bir dönem geçirmeye başlayacağını belirterek, yöresel yemeklerin sergilendiği etkinliklerin ise farklı alanlarda yapılacağını vurguladı.

Halka dokunan hizmetler

Büyükşehir Belediyesi’nin 11 iştirakinin bulunduğunu, Burulaş, Burfaş gibi tüm iştiraklerin ayrı ayrı değerlendirildiğini ve yönetim kademelerinde de bazı değişimlere gidildiğini dile getiren Başkan Aktaş, “İstanbul’un 24 sosyal tesisi var, Bursa’nın 56 -57 tesisi varsa ve halka dokunma noktasında aksaklık varsa kimse kusura bakmasın. 43 milyonluk borç yükü var ortada. Bunların hepsini değerlendirmek zorundayız. Sözüm kimseye değil, ben bundan sonraki sürece bakıyorum. Hepsini kapatayım, bitireyim gibi bir derdim yok. Halka dokunan iyi tesislerimiz var, onlar zaten devam edecek. Personelin verimli kullanılması lazım. Tamam kar amaçlı değiliz ama zarar amaçlı da değiliz. En azından kafa kafaya gelsin. Burulaş’ta 5 tane ihaleye zeyilname çıkardık. Bugünlerde yapılması gerekiyordu, erteledik. 105 milyon tutarındaki işi 10-15 milyon aşağı almak mümkün. Bütün hücrelere girmek zorundayız” diye konuştu.

Bursaspor’a destek

Konuşmasında Bursaspor ve Büyükşehir Belediyespor Kulübü’ne de değinen Başkan Aktaş, Bursaspor’un bu kentin önemli bir değeri olduğunu ve bu yıl güzel bir gidişat yakaladığını belirtti. Kulübün bir takım mali sıkıntıları olduğunu da ifade eden Başkan Aktaş, “Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza sordum. Stadı 1,5 yılda 160 milyon liraya yapmışlar ve uluslararası maçlar yapılıyor. Biz 500 milyon TL harcamışız, uluslararası maç oynamamışız ve 80 – 100 milyon daha harcanacak. Kamulaştırmasız el atmalarla ilgili davalar var. Recep Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum, sporla alakalı güzel işler yaptılar. Ancak belirli bir revizyon yapmak durumundayız. Bursaspor’la alakalı devam eden süreç var. Stada en iyi desteği vermek durumundayız. Otopark giriş çıkışları, çevre düzenlemeleri yapılacak” dedi.
Büyükşehir Belediyespor Kulübü’nün de ulusal ve uluslararası önemli başarılara imza attığını hatırlatan Başkan Aktaş, özellikle salon sporlarında halka daha çok dokunan, çocuklar, gençler, anneler ve babaların da takip ettiği, sadece sahaya değil, tribünlere de yansıyan boyutun olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

BBB

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108