"Temassız ödemede yeni dönem başlıyor"

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, 2016 yılında Avrupa'nın ilk temassız kartının Türkiye'de kullanıldığını söyledi.

07 Mart 2017 Salı 21:22
"Temassız ödemede yeni dönem başlıyor"

BKM Genel Müdürü Soner Canko, bankaların ortak platformu ve ödeme sistemleri alanında Türkiye'nin inovasyon merkezi olan BKM'nin Türkiye'de hızla yayılan temassız ödeme alışkanlığına dair gelişmeleri ve son bir yılda yapılan temassız ödeme bilgilerini düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
30 yıl evvel kartlı ödemede işlem süresinin 15 dakika sürdüğünü belirten Canko, "Şimdi temassız ödemelerde bu sürenin 1 saniyeye kadar indi. 45 milyon temassız işlem gerçekleştirildi" dedi.


2016 yılında Avrupa'nın ilk temassız kartının Türkiye'de kullanılmaya başlandığını bildiren Canko, bugün temassız ödemelerde yeni bir dönemin başladığını kaydederek, "Temassız ödemeler asıl şimdi başlıyor. Temassız kartlarda dolandırıcılık işlemi çok fazla şeklindeki yorumlar tam bir şehir efsanesi ve bunun olma ihtimali sıfıra yakındır" şeklinde konuştu.


Canko, temassız ödemelerde 50 TL'nin altında işlemlerde bazen şifre istemesi ile ilgili soruya, "Bu bir oto kontrol aslında. Örneğin peşpeşe 9 TL'lik üç adet kahve ödemesi yaptınız, dördüncü 9 TL'lik kahve ödemesinde şifre ister. Bu olası kötü niyetli kullanımları engellemek için bir kontroldür. Aksi takdirde kötü niyetli birisi 49 TL'lik 49 ödeme yapsaydı ve hiç şifre sormasaydı yaklaşık 2 bin 500 TL'lik zarar verebilirdi" diye konuştu.


BKM Ödeme Platformları Genel Müdür Yardımcısı Celal Cündoğlu ise 2016'da tüm Türkiye'de 4,2 milyar adet kartlı ödemenin yapıldığını, bu ödemelerin yüzde 63'ünün 50 TL ve altındaki ödemeleri ifade eden mikro ödemeler olduğunu belirtti. Cündoğlu, temassız ödeme yönteminin hijyenik olmama, bozuk para taşıma, yırtılma, kaybolma ya da çalınma gibi, nakit paranın getirdiği riskleri taşımadığını vurguladı. Cündoğlu ayrıca temassız özellikli kartların bu yönleriyle özellikle mikro ödemeler tarafında tercih edildiğini ifade etti.


Temassız kartlarla yapılan ödemelerin, nakit ödemeye kıyasla 7 saniyelik avantaj sağladığını belirten Cündoğlu, nakit ile yapılan ödemelerin ortalama 16 saniye, temassız kartlarla yapılan ödemelerin ise 9 saniye sürdüğünü belirtti.


Zamana karşı yarıştığımız günümüzde temassız ödemelerin, hem kart kullanıcılarına hem de işyerlerine zaman kazandırdığının altını çizen Cündoğlu, Türkiye'de Aralık ayında kredi kartıyla gerçekleşen ortalama 3,9 milyon adet temassız işlemle nakit ödemeye göre 317 gün 10,6 ay kazanıldığını, temassız ödemenin yaygın olduğu İngiltere'de ise bu rakamın Türkiye'nin 10 katı olduğunu belirtti.


"Türkiye'de temassız ödemeler için 2020 yılı hedefi yüzde 10 seviyelerine ulaşmak"


2017 itibarıyla 18,5 milyon temassız kredi kartı ve 608 bin adet temassız ödeme kabul eden cihaz ile sektör olarak yeniliğin tanınması, altyapının oluşması ve denenmesi süreçlerinde çok büyük adımlar atıldığını vurgulayan Cündoğlu, bir yılda aktif temassız terminal sayısının yüzde 137, aktif temassız kredi kartı sayısının yüzde 86, aylık temassız kredi kartı işlem adetlerinin ise yüzde 77 oranında arttığını vurguladı. Ödeme sistemlerinde lider olan Türkiye'de kartlı ödemelerin yüzde 1,5'inin temassız olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Cündoğlu, hedeflerinin bu oranı 2020 yılında yüzde 10'lara çıkarmak olduğunu söyledi.


Temassız ödemenin en çok market, gıda ve hizmet sektörlerinde kullanıldığını söyleyen Celal Cündoğlu, temassızın üniversite kampüsleri, eczane, sağlık ve kozmetik ürünleri, benzin ve akaryakıt istasyonları, otomatlar ve otopark ödemelerinde yoğun olarak tercih edildiğini açıkladı.
"Türkiye'de temassız ödemelerde yeni dönem başlıyor"


Temassız ödemenin “dalga dalga yayılan” bir alışkanlığa dönüştüğünü vurgulayan BKM Ödeme Platformları Genel Müdür Yardımcısı Celal Cündoğlu, bilinçlendirme ve yaygınlaştırma süreçlerinin tamamlanmasının ardından temassız ödemenin artık standartlaşmaya başlayacağının altını çizdi. Cündoğlu bu amaçla BKM olarak tüketici ve işyerlerini bilinçlendirmeye yönelik yürüttükleri 'Bir Temassızlık Var İyi ki Var' reklam kampanyasıyla ilgili de bilgi verdi.


"2020'de tüm terminaller temassız özellikli olacak"


2016'nın bu süreçte bir milat olduğunu hatırlatan Cündoğlu, tüm kredi kartları içinde her 3 karttan, tüm ödeme terminalleri arasından da her 4 terminalden birinin temassız özellikli hale geldiğini açıkladı ve “Hedefimiz, 2020 Ocak ayı itibarıyla tüm ödeme terminallerinin temassız özellikli olması” ifadelerini kullandı. Gelecekte temassız ödemelerin form değiştirerek mobil ödemeler, bağış ve sosyal sorumluluk projeleri, giyilebilir teknolojiler alanlarında da kullanılacağına dikkat çeken Celal Cündoğlu, "BKM olarak sektörümüzü gelecek nesil temassız ödeme çözümlerine de hazırlıyoruz" dedi.

İHA

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108