Hükümet, Gürer'in sesine kulak verdi; Çiftçi borçları ertelendi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in, TBMM'de sık sık gündeme getirdiği 'Çiftçilerin borçlarının ertelenmesi çağrısı' karşılık buldu. Doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin tarımsal kredi kooperatiflerine ve Ziraat Bankasına olan borçları ertelendi.

30 Kasım 2017 Perşembe 11:29
Hükümet, Gürer'in sesine kulak verdi; Çiftçi borçları ertelendi

Çiftçilerin borçlarının ertelenmesi için Meclis Genel Kurulu'nda konuşma yapan ve konuyu Başbakan Binali Yıldırım'a yönelttiği soru önergesi ile gündeme getiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklık, girdi maliyetlerinin artması ve yer altı sularının çekilmesi nedeniyle borçlu çiftçilerin zor durumda olduğunu belirtmişti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in çağrısını duyan hükümet, çiftçilerin 1 Ocak 2017 ve 31 Aralık 2017 dönemine ait tarımsal kredi kooperatifleri ve Ziraat Bankasına olan borçlarının erteledi.  Borç ertelemeden, 1 Ocak 2017 tarihinden 31 Aralık 2017 tarihine kadar Türkiye sınırları içerisinde meydana gelen deprem, yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı, don kuraklık, yıldırım düşmesi, güneş yanıklığı ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın diğer kayıt sistemlere göre kayıtlı olup, üretimlerine devam eden gerçek veya tüzel kişi üreticiler yararlanacak. Kararla, söz konusu üreticiler ile tarımsal amaçlı kooperatifler ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (diğer kamu kurum ve kuruluşları hariç) T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan, düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçtiğimiz hafta çiftçi borçlarının ertelenmesiyle ilgili TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, borçların ertelenerek 5 hasat dönemine yayılması gerektiğini belirtmişti.

Üreticilerle de görüşüp, sorunlarını Meclis gündemine taşıyan Gürer, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde Aksaray, Nevşehir, Niğde ve ilçelerinde  kuraklık nedeniyle  üreticilerin mağdur olduğunu belirtmiş ve Üreticilerin tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını kuraklık nedeniyle ödeyemez  durumda olduğunu vurgulamıştı.

Gürer, önergesinde şu ifadelere yer vermişti: "2018 yılının üreticiler için zorlu geçeceği uyarısında bulunan Gürer, Başbakan Yıldırım'a verdiği soru önergesinde şunlara dikkat çekti: "Mazota gelen zamlar, yeraltından enerji ile çıkarılan suyun enerji maliyeti, ithal gübre, ilaç ve tohum fiyat artışları çiftçiyi kara kara düşündürüyor. Mevcut durumda kuraklık riski yüksek, yeraltı suları giderek çekiliyor. Sulu tarımda sorunlar artıyor. Kuru tarımda verim düşüyor maliyet yükseliyor. Yağış oranında ciddi bir düşme var. Kuyu su seviyelerinde ciddi düşmeler var. Yeraltı sularındaki çekilme kaygı verici, yer üstü su kaynaklarımız yeterince değerlendirilmiyor. Tarımda zor bir yıla giriyoruz. Üretici çok zor koşullarda üretim yapıyor. Ürettiğini maliyetine dahi satamıyor. Aracıların kazandığı bir dönemdeyiz. Tüketici de pahalı ürün almak zorunda kalıyor. Hükümet 2018 de yaşanacak kuraklık ve mevsimsel sorunlar içinde bugünden önlem almalıdır. Çiftçi borçları nedeni ile icralıktır, o kadar çok çiftçi borçlu ki sayıları devlet sırrı diye açıklanmıyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in yazılı sorumuza verdiği yanıtta görülmüştür. İcralık çiftçi sayısına ilişkin sorumuza devlet sırrı diyen yanıt verilmemiştir. Bu tablo durumun düşündüğümüzden daha vahim olduğunu ortaya koymaktadır. Hükümetin yanlış politikaları değiştirme, mağdur olan ve olacak çiftçileri de artık görüp önlem alması ve gereken desteği vermesi gerekiyor."

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108