"Galatasaray kirazı" bu kez üzmedi

Renkleri dolayısıyla "Galatasaray kirazı" adı verilen ve gıda sanayisinde kullanılan kiraz, bu yıl kilogramı 1,5 liradan işlem görerek üreticiyi kazandırdı.

05 Temmuz 2017 Çarşamba 13:25
"Galatasaray kirazı" bu kez üzmedi

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, kiraz üretiminin yapıldığı yerlerde Ziraat-900 (Napolyon) gibi ihracatlık türleri dölleyici olarak bahçelerde birer ikişer adet dikilen ağaçlarda yetişen "Merton Late" çeşidine, sarı-kırmızı renkleri dolayısıyla "Galatasaray kirazı" adı veriliyor.

Sarı zemin üzerine parlak pembemsi ve kırmızı renklerin hakim olduğu bu tür, iyi bir tozlayıcı olmasının yanı sıra bol meyve vermesiyle biliniyor.

Görünüşü itibarıyla kirazı fazla andırmaması nedeniyle doğrudan tüketiciye az sunulan "Galatasaray kirazı", genellikle gıda sanayisinde değerlendiriliyor.

İzmir'deki bir gıda fabrikası için Afyonkarahisar bölgesinde Merton Late alımı yapan tüccar Ali Burhan, bu çeşidin üretiminin fazla olmadığını belirtti.

Dölleyici birçok kiraz bulunduğunu, bunlardan birinin de "Galatasaray kirazı" olduğunu ifade eden Burhan, "Her bahçede bulunmuyor. Aslında lezzet açısından çok farklı ve harika bir kiraz. Tüketici fazla bilmediğinden ilgi göstermiyor. Biz gıda fabrikası için alım yapıyoruz. Bu kirazlar işlendikten sonra genellikle pastacılık sanayinde kullanılıyor." dedi. 

"En azından dalında kalmadı"

Afyonkarahisar'da kiraz üreten Ethem Çavdar ise ağaç başına 100 kilogramın üzerinde meyve verdiği için kirazlarının diğerlerine göre daha küçük olduğunu kaydetti.

Meyve bolluğundan dallarının üzüm salkımı gibi göründüğünü anlatan Çavdar, "Önceki yıl fiyat oluşmadığı için dalında kaldı, kimse toplamadı. Geçen yıl 80 kuruş ile 1 lira arasında alındığı için kısmen toplandı. Bu yıl ise kilosu 1,5 liraya alınıyor. Bu da düşük fiyat ama en azından dalında kalmadı, biraz yüzümüzü güldürdü." diye konuştu.

Çavdar, bu yıl kiraz toplayan tarım işçisinin günlük yevmiyesinin 50 lira olduğunu belirterek, "Bir işçi, sabahtan akşama kadar bir ağacı ancak toplayabilir. 100 kilogram ürün alınsa 150 lira yapıyor. İşçi ücretini çıkınca ilaç ve diğer giderler hariç elde 100 lira kalıyor. Geçen yıllara göre daha iyi." ifadesini kullandı.

AA

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108