Kağıt üzerine boyayla yapılmış, mermer damarı gibi renkli süs dalgalarıdır. Eskiden bu tür kağıtlar kitap ve defter cildi olarak kullanılır mücellit ve müzehhipler tarafından hazırlanırdır. Ebru yapmak için, önce gerekli kağıdın büyüklüğünde geniş ağızlı bir leğen el altında bulundurulurdu. Ayrı bir yerde kitre denilen bir çeşit çalı zamkı suya karıştırılıp eritilir. Yine başka bir tarafta madeni veya kimyevi toz boyalar ayrı ayrı bir cam düzey üstünde ufalanarak ince toz haline getirilir.

İçine bal yoğunluğundaki zamklı sudan katılarak koyulaşıncaya kadar karıştırılır ve ezilir. Hazırlanan boyalar ayrı ayrı tabakalara konur. İçlerine taze bir sığır ödünden bir veya ikişer kahve kaşığı eklenir, tekrar karıştırılır. Leğene kitreli sudan bir karış konup, boyaların önce koyu renkleri sonra birer ton açıklarından bir suluboya fırçasıyla alınarak kitreli suyun yüzeyine serpilir.

Bu işlem için elverişli boyalar lahor, bedahşi, bengal, çivit vb.dir. Kitreli su yapışkan ve kalın olduğu için boyalar sıvının yüzünde kalmakta, öd boyanın dibe çökmesini sağlamaktadır. Boyalara su yüzündeyken bir süpürge çöpü veya iğne ucuyla dokunularak istenilen biçim verilebilir. Daha sonra ebru yapılacak kağıt yavaşça suyun üstüne konup 5-10 saniye bırakıldıktan sonra yavaşça kaldırılır. Kağıdın bütün boyayı çekmemesi için su yüzünde az kalması gerekir. Boyalı kağıt uç kısımlarından bir ipe serilerek suyu ve kitresi iyice aktıktan sonra düz bir yüzey üstüne serilip kurutulur.

Kitreli sudaki boyalar bozulmamışsa, bunlarla ikinci defa ebru yapılabilir. Kuruyan kağıtların sıcak ve güneşten korunmaları gerekir. Ebru ile dalgalı hareler dışında bazı süsleme şekiller ve çiçekler de yapılabilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108