BursaFotoFest`in konuğu Kosovalı Sanatçı Barış Karamuço oldu

Bu sene 6’ncısı yapılan BursaFotoFest kapsamındaki sanatçı söyleşilerinin ikinci konuğu Kosovalı Fotoğraf Sanatçısı Barış Karamuço oldu.

08 Kasım 2016 Salı 06:40
BursaFotoFest`in konuğu Kosovalı Sanatçı Barış Karamuço oldu
Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (Bufsad) işbirliğiyle ‘Kent Diyalogları’ temasıyla düzenlenen 6. BursaFotoFest, portfolyo değerlendirmeleri, söyleşi ve seminerlerle devam ediyor. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Fuar Alanı’ndaki fotoğraf sergisine de her kesimden insanın ilgi gösterirken, ‘Sanatçı Söyleşi’lerinin ikinci konuğu Kosovalı Fotoğraf Sanatçısı Barış Karamuço oldu.

Kendisini fotoğraf sanatına iten etkenlerden ve uğraştığı diğer branşlardan bahseden Barış Karamuço, fotoğrafla ilk tanışmasının dedesinin esnaf zihniyetiyle kendisine bir meslek kazandırmak istemesiyle başladığını anlattı. Bir fotoğrafçının yanında laboratuvarda çalışmaya başladığını söyleyen Karamuço, aynı dönemde savaş döneminin başladığını hatırlatarak, yaşanan ekonomik kriz sebebiyle insanların fotoğrafla ilgilenmeye zaman bulamadığını belirtti. Savaş döneminde tanıştığı bir Alman askerin kendisine fotoğraf makinesi hediye ettiğini ve ilk fotoğraflarını bu makineyle çekmeye başladığını ifade eden Karamuço, “Özgürlük ortamının başlamasıyla Kosova’ya ciddi para yağdı. O dönemde karanlık odada çalışmaya başladım. Beraber çalıştığım fotoğraf ustalarının yönlendirmesiyle Türkiye’ye gelerek fotoğraf üzerine okumaya başladım. Tatil dönemlerinde Kosova’ya gidince binaların arasında gezerek sosyalizm kokan yerler üzerine çalıştım. O dönem Kamil Hocam ile konuşunca konu Kosova iken Balkanlar oldu. Balkan ülkelerini gezerek fotoğraf çekmeye başladım” dedi.

Kendi coğrafyasıyla tanışma fırsatı bulduğunu dile getiren Karamuço, Kosova’nın bayrak seçimi sürecinde ise belgesel yapma fikrinin oluştuğunu ve kısa film üzerine yoğunlaştığını anlattı. Daha sonra sosyoloji üzerine doktora yaptığını hatırlatan Karamuço, unutulmaya başlamış olan Yugoslavya sineması üzerine çalışmalar yaptığını, 1960-73 arasında çalışmış olan önemli ödüllerin sahibi yönetmenlerle tanışarak çalıştığını söyledi. Son dönemde fotoğrafa tekrar ağırlık vermeye başladığını belirten Karamuço, fotoğrafla var olmayan gerçeklerin oluşturulduğunu, akan zaman içinde tek bir kareyi yakalayıp alternatif bir tarihin okumasının üzerinde durduklarını ifade etti.

Konuşmanın ardından BursaFotoFest Yürütme Kurulu üyesi Aydın Kuran tarafından Barış Karamuço’ya günün anısına plaket takdim edildi.

Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali’nde Yarın 09 Kasım 2016 Çarşamba
Merinos AKKM Fuar Alanı A Seminer Salonu
14.00 – Seminer – Barış Karamuço (Mekansal belleğin fotoğrafla temsili)
15.00 – Seminer – Hasan Şenyüksel (Avrupa’nın ötekisi Türkiye’nin fotoğrafta Avrupa serüveni)

Merinos AKKM Fuar Alanı B Seminer Salonu1
6.00 – Gösteriler (Tekrar)

Merinos AKKM Hüdavendigar Salonu
19.00 Sanatçı Söyleşisi – Elena Chemyshova (Rusya)

BBB

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108