Babür Şah Kimdir ?

Babür Şah Kimdir ?

(1458-1530) Hindistandaki büyük Türk İmparatorluğunun kurucusu ve ünlü Türk şairlerindendir. Aynı zamanda Timur'un beşinci göbekten torunu da olan Babür Şah, Fergana'da doğmuştur. On iki yaşındayken Fergana emiri bulunan babası ölmüş ve yerine Babür Fergana emiri olmuştur.

Bu arada Timur İmparatorluğu dağılmış ve Türk boylardan akrabaları, parçalanmakta olan imparatorluğa sahip çıkmak istememişlerdir. Babür'ün asıl büyük mücadelesi bu kişilerle olmuş, birçok savaşlar yapmış, zaferler kazanmış, fakat tarihin akışı içinde dağılan, parçalanan eski imparatorluğu yeni baştan biraraya getirmenin ve yüceltmenin imkansızlığını gerçekçi bir gözle görmesini de bilmiştir.

Babür, daha çok güneye yönelmiş ve Hindikuş Dağları'nı aşarak Kabi,l kapılarına kadar dayanmış ve ele geçirmiştir. (1505) Kabil'de küçük bir devlet kurmuş, daha sonra Hindistan'a doğru ilerlemesini sürdürmüştür. 1522 yılında yaptığı bu büyük seferde ilk önce Pencap dahil bazı bölgeleri almış ve kendi topraklarına katmıştır. Delhi sultanı İbrahim Kudi'yi 1526 yılında kesin bir yenilgiye uğrattıktan sonra Ludi Devleti'ni yıkmış, Delhi ve Ağra'yı alarak Hindistan'da bir Türk İmparatorluğu kurmuştur.

Babür bununla da yetinmemiş yeni savaşlar sonucu Hindistan'ın kuzey bölgelerini de almış ve imparatorluk sınırları içine sokmuştur. Tarihin sayılı imparatorluklarından birini kurmuş olan Babür Şah, sağlık durumunun bozukluğu yüzünden, seferlerini sürdürememiş ve 47 yaşındayken ölmüştür.

Yerini alan oğlu Hümayun, devleti babasına yarışır bir nitelikte yönetememiş ve devlet sarsıntılar geçirmeye başlamıştır. Daha sonra Babür Şah'ın torunu Ekber Şah imparatorluğu çökmekten kurtardığı gibi Hindistan Türk İmpratorluğunun sağlam ve yıkılmaz temeller üzerine oturtan Ekber Şah'ın sayesinde Hindistan Türk İmparatorluğu'nun ömrü üç yüzyıl sürmüştür.

Babür Şah, babaşırılı bir devlet yöneticisi olduğu kadar, güçlü bir şairdide. Çağatay lehçesiyle yazdığı manzum ve düzyazı eserleriyle, çağının en ünlü ve en usta sanatçılarından biri sayılmıştır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108