Ali Suavi Kimdir ?

Ali Suavi Kimdir ?

(1838 - 1878) Türk fikir adamı. Çankırı'da doğmuş özel öğrenim görmüştür. Bir süre öğretmen olarak çeşitli illerde bulunmuştur. İstanbul'a geldikten sonra Muhbir gazetesinde açlışmaya başlamış ve Yeni Osmanlılar Cemiyeti'ne girmiştir. Bu yüzden, Kastamonu'ya sürgün edilmiş, fakat Londra'ya kaçarak Londra'da Muhbir ve Paris'te de Ulum gazetelerini yayınlamıştır.

1876 yılında yurda dönmüş, Galatasaray Sultanisi'ne müdür tayin edilmiş, bu görevi de kısa süreli olmuştur. 1878 yılında gizli bir dernek kurmuş, beşyüz kadar Rumelili göçmene II. Abdülhamit'i tahttan indirip yerine V. Murat'ı çıkarmak için Çırağan Sarayı'na yaptığı baskın sırasında Beşiktaş muhafızı Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından sopayla öldürülmüştür. Türkiye'de ilk ansiklopedi denemesi olan KAMUS-UL-ULUM VEL MAARİF (Bilimler ve Eğitim Sözlüğü 1870) ve ALİ PAŞA'NIN SİYASETİ (1907) adlı eserleri vardır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108