Alaeddin Keykubad Kimdir ?

Alaeddin Keykubad Kimdir ?

Anadolu Selçuklu Sultanlarının üçü ( Alaeddin Keykubat I, Alaeddin Keykubat II, Alaeddin Keykubat III )

Alaeddin Keykubat I: (? - 1237) Gıyasettin Keyhüsrev'in üç oğlundan biridir. Babasının ölümü üzerine büyük kardeşi Keykavus, sultan seçilmiş ve Alaeddin Keykubat da buna karşı çıkarak ayaklanmış ve kardeşiyle savaşa tutuşmuştur. Sonunda acı bir yenilgiye uğrayan Alaeddin Keykubat I, yakalanarak Malatya'daki Minşar kalesine hapsedilmiş ve Keykavus'un ölümü üzerine (1219) Selçuk sultanı olmuştur.

Alaeddin Keykubat I. anadolu selçuklu sultanlarının en büyüğü ve en değerlisiydi. Başlangıçta ermeni Kirvart'ın yönetiminde bulunan akdeniz kıyısındaki Kandeler kalesini almış ve buraya Alaiye (Alanya) adını vererek kendisine kışlak yapmış, ayrıca birde tersane yaptırmıştır. Daha sonra Diyarbakır yörelerine yürümüş, Erzincan, Kemah ve Şebinkarahisar'ı eline geçirerek imparatorluk topraklarına katmıştır. Harzemşah'la Erzincan yakınındaki Yassıçimen'de bir savaşa tutuşmuş ve boguna uğratmıştır. Sonrasında Eyyübilerle bozuşmuş, Harput ve Urfa dolaylarını işgal eden Moğollara karşı güttüğü ustalıklı siyaset sayesinde ülkesini istiladan kurtarmıştır.

Alaeddin Keykubat I. veliaht yapmadığı Gıyasettin Keyhüsrev tarafından zehirlettirilmiş ve Kayseri ilinde ölmüştür. Ölümüyle Anadolu Selçuklularının en parlak devri sona ermiş ve Moğol zorbalığı başlamıştır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108