Credit Default Swap kısa ismiyle CDS, sabit getirili bir menkul kıymete ait kredi riskini bir ve daha fazla tarafa transfer etmeye yarayan bir takas anlaşmasıdır.

CDS kredi riskini gösterir. Yüksek olması riskin yüksek olduğu anlamına gelir. Bir tür uluslararası sigorta primi gibi düşünebiliriz.CDS son dönemlerde 500 üzerinde seyrediyor. Her 100 baz puan yüzde 1 e denk gelir. Bu oran da ülkenin güven veren ekonomik atmosferiyle ters orantılı etkileşim içerisindedir.

5 Kasım tarihli yazımızda belirttiğimiz gibi Dolar ve Euro doyum noktasına gelerek düşme trendine girmiştir. Elbette Biden'ın seçilmesi ve Hükümet kulislerinde Albayrak aleyhtarlarının Deva Partisi Genel Başkanı Babacan ile diyaloglara girmesi ile ilgili söylentileri Bülent Arınç'ın  doğrular nitelikte konuşmalar yapması, boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğu ile yeni ekonomik düzen beklentisi bu noktada etkili oldu.

Endeksin de yaşanacak kısa süreli belirsizlik nedeniyle negatife revize olması beklentilerim arasında.

Yeni Hazine Patronu konusunda tarafsız görünümlü bir ekonomist tercih edilmesi en pozitif tavır olacaktır(Sağlık bakanı modelinde olduğu gibi).Bunun dışında gelen tüm vekil ve bakanlar Albayrak modelini devam ettiririr. Yani sistem sadece kabuk değiştirmiş olur.

Eylul 2020 de rekor kıran otomobil satışları bana emsali olan 2000 yılını hatırlattı ve  devamında gelen 2001 Ekonomik  Krizini. 2000 yılında toplam satışlar 658 bin 895 düzeyindeydi. Bu arada, 2001’de ithal otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 72.5 kayıpla, 329 bin 798’den 90 bin 775’e geriledi. Otomobil satışları ağırlıklı olarak ekonomik kriz öncesi dönemlerde rekor üstüne rekor kırmış ancak bir sonraki yıl kriz patlak vermiş. Aynı şekilde 2000 li yıllarda yaşanan Mortgage hikayeleri geldi aklıma ve bir rekor daha Türkiye genelinde konut satışları 2020 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %54,2 artarak 170 bin 408 oldu.

ÖNEMLİ NOT: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir, bu sayfada yazılanlar sadece kişisel görüşlerdir, bu görüşler,tercihlerinize uygun olmayabilir, bu sayfada yer alan bilgi ve yazılara dayanak yatırım yapılmamalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108