Malik Aksel`e 3. ‘Ahde Vefa Sergisi`

Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Cumhuriyet döneminin önemli sanatçılarından olan Malik Aksel’in anısına düzenlediği ‘Ahde Vefa Sergisi’lerinin 3.’sünde "Malik Aksel Masal ve Resim" kitabını hazırlayan Yazar Beşir Ayvazoğlu’nu ağırladı.

26 Şubat 2017 Pazar 14:27
Malik Aksel`e 3. ‘Ahde Vefa Sergisi`
Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Cumhuriyet döneminin önemli Ressamlarından olan Malik Aksel’i anmaya devam ediyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle yurt dışında resim alanında eğitim gören sanatçı Malik Aksel’i, vefatının 30. yılında anma üzere düzenlenen ‘Ahde Vefa’ sergilerinin üçüncüsü Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) bünyesinde oluşturulan ‘Malik Aksel Sergi Salonu’nda düzenlendi. Sergi alanında, Büyükşehir Belediyesi ve Malik Aksel’in oğulları Murat ve Nuri Aksel işbirliğiyle bir araya getirilen Malik Aksel’in yağlı boya, sulu boya tabloları izlenime sunuldu.
Malik Aksel’in kaleme almış olduğu deneme türünde çalışmaları "Malik Aksel Masal ve Resim" kitabında derleyerek okuyucusuyla buluşturan Yazar Beşir Ayvazoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı programa, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe adına Muhsin Özlükurt, Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas, Büyükşehir Belediyesi Müzeler Koordinatörü Ahmet Erdönmez, Bursa Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Hasan Özyıldırım ve Malik Aksel’in sevenleri katıldı.

Programın açılışında konuşan Muhsin Özlükurt, Müzeler Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve içerisinde Malik Aksel’in birbirinden kıymetli eserlerinin yer aldığı Sergi Salonu’nun hayırlı olmasını diledi. Malik Aksel yazılarını derleyerek kitap haline getiren Beşir Ayvazoğlu’na çalışmalarından ötürü teşekkür eden Özlükurt, Bursa’nın ve sanat ve kültürel açıdan hareketli günler geçirdiğini ifade etti. Merinos Parkı içerisindeki müzeler yerleşkesinden her zaman önemli programların yapıldığını söyleyen Özlükurt, tüm Bursalıların müzeleri ziyaret etmesini ve programlara katılmasını istedi.

Söyleşi kısmında konuşan Yazar Beşir Ayvazoğlu, Malik Aksel ile olan anılarını anlatırken, Malik Aksel’in kaleme aldığı kitapların içerikleri hakkında da katılımcılara bilgi verdi. Sanatçıya ait kitapları artık piyasada bulmanın çok çok zor olduğunu belirten Ayvazoğlu, birçok kitapevinin bu eserleri tekrar basmak istemesine karşın telif hakları konusunda muhatap bulamadığı için girişimde bulunamadığını anlattı. Bir öğrencisinin Malik Aksel’in oğlu Murat Aksel’e kendisini tanıştırmasıyla bu yöndeki çalışmalara başladığını dile getiren Ayvazoğlu, “Murat Aksel’e babasının yazılarını tekrar hazırlayarak bir yayınevinden bir külliyat olarak basalım dediğimde hemen kabul etti. Murat Aksel de bir kitap meraklısıdır. Kitapları da Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladı. Büyükşehir Belediyesi de harika bir ahşap evi kütüphane için hazırladı. Özellikle klasik sanat alanında önemli kitaplar bulunuyor.

Malik Aksel, Türk sulu boya ressamlarının en önemli isimlerindendir. Malik Aksel’in en önemli eserleri, Ankara Resim Heykel Müzesi’nde, İstanbul Resim Heykel Müzesi’nde ve özel koleksiyonlarda bulunur. Bursa’da oluşturulan sergi alanında da çok önemli eserleri yer alıyor. Malik Aksel, güzel sanatlar akademisi mezunu değildir. Yani öğretmendir. Ama çok önemli resim hocası olan Şevket Dağan ile tanışmıştır. Almanya’ya gönderilmeden önce sulu boyada ve yerli hayat çalışmalarıyla dikkat çekmiş bir öğretmen ressamdır” dedi.



Devletin resim iş eğitim alması için Almanya’ya gönderdiğini, kitabında Almanya’daki hatıralarına da yer verdiğini anlatan Ayvazoğlu, Aksel’in Türkiye’ye döndükten sonra Gazi Üniversitesi’nde resim iş bölümünü kurduğuna değindi. Hem resim yapıp, hem de yazdığını söyleyen Ayvazoğlu, Türk resim sanatında Malik Aksel kadar yazı yazan başka ressamın olmadığını vurguladı. Resimlerinde günlük hayatı işlediğini ve kahve hayatına yer verdiğini belirten Ayvazoğlu, “Malik Aksel’in yaptığı bir çeşit kültür arkeolojisidir. Ressam olmasının yanında çok sayıda yazı yazmıştır. Birçok yazısına ulaşmak mümkün olmamıştır. Ama birçok yerde yazılarına rastlayacağımıza inanıyorum.

Külliyatın 6-7 kitapta tamamlanacağını Murat Aksel’e ifade ettim. Birçok yazısına zor ulaştım. Ama tamamlamak için çok uğraştım. Külliyatın 7. kitabını tam 30. yılına denk getirdik. Böylelikle birçok yazısını toplamış olduk. Yeni yazıları bulunursa yeni baskılara ilave edilir ve eksiksiz bir külliyat zaman içerisinde ortaya çıkar. Büyükşehir Belediyesi’ne vefakarlığından ötürü teşekkür ediyorum” diye konuştu.



Programın sonunda Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas tarafından Yazar Beşir Ayvazoğlu’na günün anısına plaket takdim edildi. Ayvazoğlu daha sonra sevenlerine “Malik Aksel Masal ve Resim" kitabını imzaladı.

BBB

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108