Armutta Ateş Yanıklığı Hastalığı

Armut dendiğinde Türkiye’de ilk akla gelen ve en kaliteli armut meyvesinin yetiştirildiği Bursa’da Kestel ilçesi Serme Mahallesi halkından Eyüp KAHRAMAN’la Armutta Ateş Yanığı Hastalığı hakkında bir söyleşi yaptık.

Armutta ateş yanıklığı hastalığının bir nevi kanser hastalığı olduğunu söyleyen Eyüp bey ateş yanığı hastalığı ile mücadelede bir çok yönetimin denendiğini fakat kesin bir çözümün bulunamadığını aktardı. Armutta ateş yanıklığı hastalığının özellikle sisli ve puslu havayı sevdiğini söyleyen Eyüp KAHRAMAN ateş yanığı hastalığıyla mücadelede zirai ilaçların hastalığı sadece yavaşlattığını ve tamamen önüne geçemediğini bildirdi.

Tarımla ilgilenen ve kazançlarını sağlayan ve armut yetiştiren çiftçilerin en büyük sorunları arasında yer alan Ateş Yanığı Hastalığı, armut meyvesine zarar verirken, bir yandan da ağaçların kurumasına sebebp olduğunu belirten Eyüp bey, ağaçların gelişmeleri ve kazanç sağlayacak hale gelene kadar uzun bir zamana ve emeğe ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Her işte ve sektörüde olduğu gibi meyve yetiştirme sürecinde de büyük emek ve masraflar harcandığını vurgulayan Eyip bey, kaliteli armut yetiştirilebilmesi için gereken zirai ilaçların zamanında uygulanması gerektiğinin altını çiziyor.

Armutta ateş yanıklığı hastalığının armut meyvesinden ziyade ağacın kendisine zarar verdiğini ve zamanla 20,30 yaşında ağaçların kuruduğunu aktaran Eyüp KAHRAMAN hastalık sebebiyle bir çok çiftçinin zor durumda kaldığını belirtti.

Armutta Ateş Yanıklığı Mücadelesi

Ateş yanıklığı olan ağaçlarda ağaçlar durgun durumdayken dallarının 30 40 cm altından hastalıksız alandan kesilmelidir.

Hastalıklı ağaçlardan aşı kalemi vb.. gibi örnekler alınmamalıdır.

Budama esnasında makas, testere gibi aletler dezenfekte yapılarak kullanılmalıdır.

Ateş yanıklığı olan bahçelerde, tarlalarda var ise arı kovanları kaldırılmalıdır.Ateş yanıklığı hastalığının yayılmasında büyük etkisi olan pisila hastalığıyla mücadele edilmelidir.

Böcek türleri ateş yanıklığı hastalığını yaydıkları için böcekle mücadele sürekli olarak yapılmalıdır.

Ağaçlar uyanıkken meydana gelen hastalık enfeksiyonları olan dallar kesilerek imha edilmelidir.

Armutta Ateş Yanıklığı Tedavisi

Armutta ateş yanıklığı hastalığı tedavisinde bir çok zirai ilaç kullanılmaktadır. Mücadelede kullanacağınız tarım ilaçlarını ilaç aldığınız bayilerde daha detaylı olarak bulabilirsiniz.

Eyüp KAHRAMAN bey'e bu güzel söyleşi için teşekkür ederiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108