Narlıdere Köyü

Bursa'nın Kestel ilçesine bağlı Narlıdere Köyü (Dereköy) hakkında geçmişi, tarihi, nüfusu, geçim kaynakları, arazileri ve diğer bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

22 Eylül 2021 Çarşamba 22:27
Narlıdere Köyü

Narlıdere Köyü (Dereköy) Bursa-İnegöl karayolunun 4 km kuzeyinde, Kestel'e 12 km uzaklıkta bulunmaktadır. Geçmiş yıllarda köyde çok fazla nar ağacı bulunması sebebeiyle Narlıdere adını aldığı söylenmektedir.

Çukurköy adıyla da anıldığı bilinen ve eskiden Gürsu bu­cağına bağlı olan Narlıdere Köyü'nün, 1530 yılı tahrir defterinde geçen Narköy olduğu tahmin edilmektedir.

Medine'deki vakıfların Vakıf Köyü olarak bilinen ve geliri Mekke’ye gitmekte olan Narlıdere Köyü, bu tarihteki belgelere göre yoğunlukla pirinç ekimi yapılmakta olan bir köymüş.

Köy eşrafından yaşlılar ile yaptığımız sohbetlerde köyde eski yıllarda kavun, karpuz, üzüm, çilek gibi besinler ve tütün yetiştirildiğini öğrendik.

Günümüzde ise Narlıdere Köyü tarım arazilerinde başlıca şeftali, nektarin, santa maria armudu, deveci armudu, elma, ayva, kayısı, kiraz, vişne, erik, zeytin, incir, hurma gibi meyvelerin yanı sıra, biber, domates, patlıcan, brokoli, brüksel lahanası, karnıbahar, ıspanak, maydanoz, dereotu, tere, roka ve daha bir çok sebze çeşidi yetiştirilmekteymiş.

1895 ve 1908 Yıllığı kayıtlarına göre Bursa'ya bağlı olan ve 84 hane bu­lunan köyde, 1927 yılında 457, 1990 yılında 669, 1997 yılında 633 kişi yaşamaktaymış.

Eski Yörük Köyleri'nden olduğu bilinen Narlıdere'de köyün içinden geçen dere asırlık tarihi evlerin önünden geçmektedir.

Köyün içinden geçen derenin kaynağının ise, birçok kaynağın şelaleler ile aktığı bilinmektedir.

Köyün hemen yanında bulunan yüksek kaya Dağcılık ve Tırnamış Sporu severlerin sıkça ziyaret ettikleri yerlerin başında gelmektedir.

Büyük kayaların içerinde eski yerleşimlere de uğradığı sanılan mağaralar bulunmaktadır.

Narlıdere Köyü'nün arka kısmında bulunan tarihi hamamın yerini 40-50 yıl kadar önce yenisi yapıldığı, 1980 yılında bu hamam da kapandığı öğrenilmiştir.

Köyün geniş ve güzel meydanında da oldukça yaşlı bir çınar ağacının yanı sıra hala aktif olan bir Su Kuyusu bulunmakla birlikte geçmiş yıllarda köyde yaşayanların su ihtiyaçlarını bu kuyudan sağladıkları bilinmektedir. (BOA. Temettuât Defterleri, no.7377)

banner119
Son Güncelleme: 24.09.2023 03:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108