Binbirdirek Sarnıcı

İstanbul'da Bizans devri sarnıçlarının en büyüğü. Konstantin, 330 yılında Bizans'ı Roma İmparatorluğu'nun başkenti haline getirdiği zaman, yanında on iki Romalı büyük de bulunuyordu.

26 Aralık 2016 Pazartesi 23:38
Binbirdirek Sarnıcı

Bunlardan biri olan Filoksenos,vaktiyle Septim Severius tarafından inşa edilmiş bulunan surların üzerinde kendisine bir saray yaptırmıştı. Bu saray büyük bir sarnıcı üzerine inşa edilmişti.Bizans İmparatorlarında Jüstininaus devrinin özelliklerini taşıyan bu bina, saraydan denizi görülebilmesi için çok yüksek olarak yapılmıştı. Uzunluğu 64 m. genişliği 56.40 m yüksekliği 14 m her biri 3.8 aralıkla 14 sütunu ihtiva eden 16 sıradan 224 sütunludur. Sütunların alt kısımları 3m. kadar çamur tabakasının içine gömülüdür.

Bu sarnıcın üzerinde eskiden ipek işleyen tezgah atölyeleri ve daha başka binalar bulunurdu. Bugün bunların hepsi yıkılmış ve temizlenmiş durumdadır. Binbirdirek sarnıcı, Divanyolu arkasındaki çocuk parkının altına rastlamaktadır.

banner119
Son Güncelleme: 19.09.2021 17:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108