Bursa Haber Portalı

Amanos Dağları

Diğer

Güney anadolu bölgesinde Maraş Amik Çukurluğu ile İskenderun Körfezi-Çukurova arasında yer alan dağlardır. Maraş dolaylarındaki Ahır Dağı'nın güneyinden başlayarak, İskenderun Körfezinin doğu kıyısındaki Domuz Burnunda sona ererler.

Yaklaşık olarak 4000 kilometrekarelik bir alan kaplayan Amanos Dağlarının uzunluğu 175. km'yi bulur. Genişlik 15-30 km. arasında değişmektedir. Amanos dağlarının kuzeydoğu bölümü Gavur Dağları adını alır. Bunun gibi, Belen Geçidinin kuzeyine Elmadağı, güneybatısına Kızıldağ yada Amanos Dağı denir. Amanos Dağlarının en yüksek noktası Mığır Tepesidir. 2262 m.

Amanos Dağları, 2000 m. yüksekliğe kadar dik yamaçlı bir dağ biçimi gösterir. Ne var ki, boyun ve geçit yerlerinde alçak çevrelerlede karşılaşılır. Yer yer sarp yer veren Amanos Dağlarının yüksekliklerinde dar ve derin vadilerle parçalanmış aşınmış düzlüklere rastlanır. Bu düzlükler genellikle 800-1200 m. arasında yer alır.

900 m.'den yüksek kesimler, ormanlarla örtülüdür. Çam, gürgen ve meşe ormanları yaygındır. Amanos Dağları elverişli geçitlere yer verir. Genellikle, doğu ve batı aklanlarından akan suların, araziyi kemirerek çukurlaştırdıkları bel ve boyun yerlerinden oluşan bu geçitlerin en öenmlileri Amanos, Sakaltutan, Beylan ve Osmaniye geçitleridir. Amanos Dağları Akdeniz İkliminin etkisi altındadır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.