Yıldırım Belediyesi'nden Karbonmonoksit Uyarısı

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, vatandaşları etkisini artıran lodosla birlikte karbonmonoksit ve doğalgaz zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaya çağırdı.

26 Şubat 2017 Pazar 14:38
Yıldırım Belediyesi'nden Karbonmonoksit Uyarısı
Bursa’da her yıl etkili olan ve üzücü olayların yaşanmasına sebebiyet veren lodosla beraber yaşanabilecek karbonmonoksit ve doğalgaz zehirlenmelerine karşı Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’den vatandaşlara uyarı geldi.

Yapısında karbon bulunan tüm yakıtların kullanımı sonucunda ortaya çıkan zehirli gazların lodosun etkili olması ile birlikte insan sağlığını tehdit ettiğinin altını çizen Başkan Edebali, “Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin bulunmaması nedeniyle fark edilmeyen karbonmonoksit gazı, özellikle lodosun etkili olduğu şehirlerde ne yazık ki her yıl can kaybına neden oluyor. Sessiz katil ve sinsi düşman olarak anılan karbonmonoksit konusunda vatandaşlarımızın dikkatli olmasını istiyoruz” dedi. Yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, baca ve doğalgaz zehirlenmelerinin lodosun etkili olduğu bu günlerde Yıldırım’da yaşanmamasını arzu ettiklerini vurgulayan Başkan Edebali, alınabilecek basit ve önemli önlemlerle zehirlenmelerin engellenerek, üzücü olayların önüne rahatlıkla geçilebileceğini vurguladı.

‘MENFEZLER KAPATILMAMALI’

Yaygınlaşan doğalgaz kullanımı ile beraber vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Isınmada birçok kolaylığı beraberinde getiren doğalgaz, aynı zamanda önemli riskleri de evlerimize taşımaktadır. Doğalgaz cihazlarının her yıl bakımları yaptırılmalı, hava girişi ve bacası kontrol edilmelidir. Özellikle temiz hava girmesini sağlayan havalandırma menfezleri kesinlikle ‘soğuk giriyor’ denilerek kapatılmamalıdır. Yapılan bu hayati hata maalesef birçok canımızı kaybetmemize neden olmaktadır. Doğalgaz, katı yakıt ve diğer ısıtma ekipmanlarının bulunduğu odalarda karbonmonoksitsensörleri kullanılması hayat kurtarıcı olabilir. Lodoslu havalarda yanmakta olan soba uyku öncesi mutlak surette söndürülmelidir” diye konuştu.

'BASİT ÖNLEMLER HAYAT KURTARIR'

Soba ve şofben kullanımı konusunda da dikkat edilmesi gereken hayat kurtarıcı önlemler olduğunu işaret eden Başkan Edebali, “Bacaların yılda en az 2 defa temizletilmesi halinde karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçilebilir. Temizlenmeyen bacalar, is ve dumanı çekmediği için zehirlenmelere ve yangına davetiye çıkartıyor. Kaliteli kömür kullanımı, sobaların usulüne göre yakılması, boru ve bacaların nizami olması da sessiz katilin yaşamları sonlandırmasına izin vermez. Şofben zehirlenmeleri genellikle yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yetersiz hava ve yetersiz yanma sonucunda oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalı. Şofbenlerin mümkünse banyolarda olmaması tercih edilmelidir” ifadelerini kullandı.

‘ZEHİRLENME BELİRTİLERİNE DİKKAT’

Baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı, nefes darlığı ve baş dönmesi belirtilerinin zehirlenme sürecinin başladığının göstergesi olduğunu dile getiren Başkan Edebali,  ileri safhalarda ise sersemlik, kusma, kas koordinasyonunun kaybolması, bilinç kaybı ve ölümlerin meydana geldiğini söyledi. Böyle bir durumla karşılaşıldığında hemen camların açılarak temiz hava girişi sağlanması ve zehirlenen kişinin ortamdan uzaklaştırılması gerektiğinin altını çizen Başkan Edebali, “112 acil servis ekiplerinin vakit kaybetmeden aranarak olay yerine ulaşması sağlanmalıdır. Hemşehrilerimizin daha dikkatli olmasını ve karbonmonoksit zehirlenmeleri konusunu hafife almamasını diliyoruz. Vatandaşlarımızın sağlığı bizim için her şeyden önce geliyor” ifadelerini kullandı.

YILDIRIM BLD

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108