Cep telefonu ile sulama sistemi geliştirdiler

Bayramiç ilçesinde Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) öğrencilerinin geliştirdikleri sistemle, üreticiler araziye gitmeden tarlasındaki domates, kavun, meyve ve benzeri ürünlerin sulamasını cep telefonu ile yapacak.

29 Mayıs 2017 Pazartesi 10:13
Cep telefonu ile sulama sistemi geliştirdiler

Merkezin elektrik ve elektronik dersi öğretmeni Devrim Eylem Birgül, gazetecilere yaptığı açıklamada, öğrencileri Hüseyin Gezer, Uğur Öz, Şükrü Yılmaz ve Mesut Köseoğlu'ndan gelen öneri ile böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Bayramiç yöresi halkının büyük çoğunluğunun meyvecilik, sebze yetiştiriciliği ve hayvancılık ile geçimini sağladığını hatırlatan Birgül, şöyle devam etti:

"Bizler de öğrencilerimizin önerisi doğrultusunda bu yönde ne geliştirebiliriz diye çeşitli teoriler ürettik. Geliştirdiğimiz sistem sayesinde araziye kurduğumuz güneş enerji sistemi yardımı ile motor pompalarını çalıştırıp araziyi sulayabiliyoruz.

Bu sistemin ana teması, başka bir iş yapıyorken sistemi uzaktan çalıştırarak arazimizi, yonca, mısır, kavun, meyve ve diğer sulanabilir sebzelerimizi tarlaya gitmeden sulayabiliyoruz. Çiftçimiz hem tarlasındaki ürününün sulamasını yapabiliyorken hem de ahırında hayvanlarının bakımını, süt sağımını veya başka bir işi yapabilecek."

Öğretmen Erhan Bozdemir ise sistemin başlangıç aşamasında olduğunu aktardı.

Sistemin çalıştırılmış durumda olduğunu belirten Bozdemir, "Araziye su verebiliyor, istediğimiz zaman sulamayı durdurabiliyoruz. Evimizden telefonumuzla sisteme bağlı diğer telefonu arayarak sulamayı başlatıp durdurabiliyoruz.

Arazinin büyüklüğü önemli değil. Arazinin büyüklüğüne göre motor pompalarını kurup sulamayı yapabiliyoruz. Ayrıca su depomuzdaki su oranı telefonumuza mesaj olarak gelebiliyor. Sistemi daha da geliştirerek patent alıp üretim yapmayı hedefliyoruz.

Gelecek yılki çalışmamız sistemi tek telefonla çalıştırıp durdurabilmek. Bu sistemi yapabilirsek hedefimize ulaşmış olacağız ve patent alarak istenilmesi halinde üretim yapabileceğiz." diye konuştu.

AA

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108