Sait Faik Abasıyanık Kimdir ?

Sait Faik Abasıyanık Kimdir ?

(1906-1954) Cumhuriyetten sonraki yeni Türk edebiyatının ünlü öykücülerinden. 1906 yılında Adapazarı'nda doğmuştur. Bursa Lisesini bitrmiş olan Sait Faik Abasıyanık (1928) ve bir süre İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde okumuştur. 1931 yılında ekonomi öğrenimi için İsviçreye gitmiş, daha sonra Fransaya geçerek Grenoble şehrinde yabancı öğrenciler için düzenlenen özel kurslara katılmıştır.

1935 yılında Türkiye'ye dönen Sait Faik Abasıyanık bir süre Halıcıoğlu Ermeni Yetim Okulunda Türkçe öğretmenliği yapmış, ticaretle uğraşmış, ve Haber gazetesinde de adliye muhabiri olarak çalışmıştır. Edebiyata, daha lise sıralarındayken şiirle başlamış olan Sait Faik Abasıyanık daha sonra öykü yazmaya başlamıştır. Bütün ününü öykücülük alanındaki başarılı çalışmaları sonucunda sağlamasına karşın, şiiride bırakmamıştır.

Şiirle örgülü bir anlatımla gününün diğer öykü yazarlarından kolaylıkla ayrılan ve kişisel bir anlatıma varan Sait Faik Abasıyanık öykülerinde insan, tabiat ve hürriyet merakını sergilemiş, basit halk adamlarının hayatını yazmıştır. Roamn türünden de iki deneme yapmış olan Sait Faik Abasıyanık öyküdeki başarısına pek ulaşamamıştır.

Öykülerinde bir seçme, Prof. Siyafuşgil eliyle Fransızcaya çevrilmiş olan (Un Point Sur La Carte 1962) ve milli eğitim bakanlığınca Hollandada yayınlanmıştır. Bunun yanı sıra Sait Faik Abasıyanık'ın başka öyküleri çeşitli yabancı dillere çevrilmiş, çeşitli antolojilerde de yer almıştır. Uzun yıllarını geçirdiği Burgaz adasındaki evi Sait Faik Abasıyanık müzesi haline getirilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108