Uzmanlardan göz tansiyonu uyarısı

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Yanık Odabaş, göz tansiyonunun körlüğe neden olabildiğini söyledi.

17 Mart 2017 Cuma 12:12
Uzmanlardan göz tansiyonu uyarısı

Antalya Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Yanık Odabaş, 12-18 Mart Dünya Glokom Haftası nedeniyle 'Glokom' hakkında açıklamalarda bulundu. Halk arasında göz tansiyonu veya karasu adlarıyla da bilinen glokomun körlüğe neden olduğunu ifade eden Odabaşı, "Şeker hastalığı olan, kortizon kullanan ve miyop olanlar risk altında. Ailesinde glokom hastalığı bulunan bireylerde ise bu durum yaklaşık 6 kat daha fazla görülmektedir" dedi.

Uzm. Dr. Özge Yanık Odabaş, "Sağlıklı bir gözde göz sıvısı devamlı olarak üretilmekte ve göz kanallarından emilerek boşaltılmaktadır. Böylece göz içi basıncı sürekli belirli bir seviyede tutulmuş olur. Herhangi bir nedenle göz sıvısının emilimi bozulduğunda göz içi basıncında kontrolsüz yükselme ortaya çıkar. Bu nedenle yükselen göz iç basıncının, görme sinirini tahrip etmesiyle ortaya çıkan bu hastalığa bağlı olarak görme alanı giderek daralır ve kalıcı görme kaybı gelişir. Normal göz içi basıncı değeri 21 mm Hg’nin altındadır. Bu değerin üzerindeki göz içi basıncı seviyeleri glokom gelişimi için risk faktörü olsa da göz içi basıncının normal sınırlarda olduğu olgularda da glokom görülebilir" ifadelerini kaydetti.

Glokom hastalığı kimlerde görülür

Glokom hastalığının 40 yaş üzerinde yaklaşık yüzde 2, 60 yaş üzerinde yüzde 10 oranında görüldüğünü hatırlatan Odabaş, "Ancak bebeklik ve çocukluk döneminde de ortaya çıkabilen glokom alt türleri mevcuttur. Ailesinde glokom hastalığı bulunan bireylerde glokom sıklığı yaklaşık 6 kat daha fazladır. Aile öyküsü varlığının yanı sıra, 40 yaş üstü kişilerde, miyoplarda, şeker hastalarında ve uzun süreli kortizon kullananlarda da glokom daha sık görülür" diye konuştu.
Hastalığın sinsi bir yapısının olduğunu belirten Dr. Özge Yanık Odabaş, "Çoğunlukla ileri dönemlere kadar hiçbir belirti vermeden seyreder ve erken tanı ancak göz muayenesi ile sağlanabilir. Hastalık genellikle belirti vermese de, göz üzerinde ağrı ve kızarıklık ve ışığa baktığında mor renkli hareler görme gibi şikayetler bazı özel glokom alt tiplerinde görülebilir. Bu gibi durumlarda kişi vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmalıdır" dedi.

Glokom tedavisi

Glokom tedavisindeki temel amacın göz tansiyonunu düşürerek göz sinirinde gelişen hasarı durdurmak olduğunu ifade eden Odabaş, "Gelişmiş olan hasarın geriye dönük tedavisi mümkün değildir. Bu nedenle de günümüzde birçok hastalıkta olduğu gibi glokomda da erken tanı çok önemlidir. Mevcut tedavi seçenekleri, ilaç tedavisi, lazer tedavisi ve cerrahi tedavidir" açıklamasında bulundu.

Uzm. Dr. Özge Yanık Odabaş, "Glokom hayat boyu devam eden bir hastalık olduğundan, tedavisinin de hayat boyu devam etmesi gerektiği unutulmamalıdır. Hastalığın yapısı gereği başlangıçta tam kontrol sağlayan tedaviler zamanla yetersiz hale gelebilir. Bu nedenle glokom tanısı konulduktan sonra düzenli kontroller çok değerlidir" dedi.

İHA

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108