Bozbey: Kentin geleceğine miras bırakıyoruz

Araştırma çalışmalarıyla Bursa’nın tarihine ışık tutan Nilüfer Belediyesi, kent belleğine üç önemli kitap daha kazandırdı. Yazılı kaynakların, geleceğe bırakılabilecek en büyük miras olduğunu belirten Başkan Mustafa Bozbey, “Tarihimizi gün ışığına çıkarmanın ve bu zenginliği paylaşmanın heyecanını hep diri tutacağız” dedi.

19 Ocak 2018 Cuma 18:34
Bozbey: Kentin geleceğine miras bırakıyoruz

Yaptığı araştırmalarla kentin tarihi geçmişi, kültürel yapısı ve varlıklarını gün yüzüne çıkaran Nilüfer Belediyesi, kent belleğine üç önemli kitap daha kazandırdı. Nilüfer Kültür Envanteri Dizisi’nde yer alan ve Nilüfer’in 44 mahallesinin mercek altına alındığı “Bursa ve İlçeleri Arkeolojik Kültür Envanteri III/Nilüfer İlçesi II. Kitap”, Gölyazı’da Apollonia Antik Kenti’ndeki Nekropol alanındaki kurtarma kazı ve araştırmalardan elde edilen verilerin yer aldığı “Nekropol Kazıları 2016-2017” ile balıkçı ve kayıkçı Apolyontlular’ın geçmişinin yer aldığı “Apolyont’un Sakinleri” kitaplarının tanıtımı, Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde yapıldı. Basın mensuplarının büyük ilgi gösterdiği  tanıtım toplantısına, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları ile Meclis Üyeleri, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Mustafa Şahin, Bursa Müze Müdürü Ali Sinan Özbey ile projeye destek verenler ve öğrenciler katıldı.

“KENTİN KÜLTÜR VE GELECEĞİNE KATKIDA BULUNUYORUZ”

Toplantıda konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yerel tarih çalışmalarıyla kentin kültürüne ve geleceğine büyük katkıda bulunduklarını ifade etti. Başkan Bozbey, Nilüfer Belediyesi olarak, geçen yıl “Odryses’ten Nilüfer’e Uluslararası Nilüfer Sempozyumu” kitabı ile 2015 yılında başlatılan Arkeolojik Kültür Envanteri çalışmaları sonucu elde edilen verilerin yer aldığı “Bursa ve İlçeleri Arkeolojik Kültür Envanteri II/Nilüfer İlçesi I. Kitap”ın ardından Bursa Arkeoloji Müzesi’nin koordinasyonunda, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Mustafa Şahin başkanlığında gerçekleştirilen çalışmalar sonucu kente önemli üç kitabı daha kazandırmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Başkan Bozbey, “Biz, Nilüfer Belediyesi olarak, tarihimizi gün ışığına çıkarmanın ve tüm dünya insanlarıyla bu zenginliği paylaşmanın heyecanını hep diri tutacağız. Yazılı kaynaklar, geleceğimize bırakabileceğimiz en büyük miraslardır. Bu emanetimiz, gelecek kuşaklarca da sahiplenilirse ne mutlu bize” dedi.

Nilüfer’in yeni konutların olduğu bir kent olmasının yanında, bilimsel araştırmalar sonucu Bursa’nın en eski tarihine sahip bir kent olduğunu vurgulayan Başkan Mustafa Bozbey,  “Akçalar Aktopraklık’ta 8 bin 500 yıl öncesine dayanan bir yerleşim yeri var. Alaaddinbey’de Tepecik höyükleri ve Gölyazı’da Apollonia’nın yanı sıra kentimizde bugüne kadar bilinmeyen nekropol alanları söz konusu. Nilüfer, artık kültür turizminin adreslerinden biridir” dedi.

“HEDEFİMİZ MÜZE PARK OLUŞTURMAK”

Nilüfer Belediyesi olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı izni, Bursa Müze Müdürlüğü ve Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Şahin danışmanlığında Gölyazı’da yapılan kurtarma kazıları ve araştırmalarına büyük bir heyecanla sahip çıktıklarını söyleyen Başkan Bozbey, kaçak kazı çalışmalarının kültürel varlıklara verdiği zarara da dikkat çekti.

Yapılan çalışmaların, Gölyazı tarihinin 2500 yıl öncesine değil, 2700 yıl öncesine dayandığını ortaya koyduğunu belirten Başkan Bozbey, yeni hedeflerinin, Gölyazı Nekropol Alanı ve Kız Ada’da sürdürülen çalışmalar sırasında elde edilen buluntuları sergileyecekleri Müze Park oluşturmak olduğunu söyledi.

Nilüfer İlçesi Arkeolojik Kültür Envanteri Projesiyle, bölgenin tarih öncesi çağlardan Bizans dönemi sonuna kadar, çok zengin ve köklü bir tarihe sahip olduğunu belgeleriyle ortaya çıkardıklarını belirten Başkan Bozbey, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile Bursa Arkeoloji Müzesi’nin koordinasyonunda, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Şahin’in başkanlığında gerçekleştirilen projeye emek veren bütün kurum ve kişilere teşekkür etti. Başkan Mustafa Bozbey, Bursa ve Yunanistan’da yaptığı araştırma ve arşiv çalışmalarıyla kitabın oluşumuna katkı koyan Nilüfer Belediyesi Tarih ve Turizm Bürosu’ndan Eirini Kalogeropoulou Yalçın’a da teşekkür etti.

“GÖLYAZI YETERİ KADAR KORUNMADI”

Doğu’nun Venedik’i olarak adlandırılan Gölyazı’nın yeteri kadar korunup sahiplenilmediğine de dikkat çeken Başkan Bozbey, “Koruma kültürünün zayıflığının getirmiş olduğu sonuca baktığımızda, birçok eseri orada kaybetmişiz. Bunun yanında çevresel ve mekansal anlamda da kaybettiklerimiz var. Yıllar önce korunması gereken birçok yapının ya da sonradan yapılan yapıların, tarihi anımsatacak şekilde yapılmaması nedeniyle kültürel zenginliğimize katkı sağlayacak birçok değerli hazinenin büyük bir kısmını kaybetmişiz. Şimdi, kalanları gün yüzüne çıkarma, olanları koruma mücadelesi veriyoruz. Bu, kalan değerleri koruma ve geleceğe aktarma konusunda son derece duyarlı olduğumuzun kanıtı” şeklinde konuştu.

Gölyazı’nın, yaşayan göller arasında tek olduğunun altını çizen Başkan Bozbey, bölgede bir yandan koruma mücadelesi verilirken, diğer bir yandan da bölgede yaşayan farklı düşüncedeki insanların tahribat peşinde olduğunu belirtti. Başkan Bozbey şöyle konuştu: “Aslına baktığınızda orada sadece turizmden bölge insanı mutlu, huzurlu, geleceğe güvenle bakan ve yaşam standartları yüksek bir şekilde yaşar. Ama maalesef bilgi ve duyarlılık eksikliği, o bölgemizin bu hale dönüşmesine neden olmuş.”

Bozbey, Nilüfer Belediyesi olarak kentlerin tarihinin, yaşanmışlıklarının ve kültürel zenginliklerinin korunmasından ve geleceğe taşınmasından yana tavır aldıklarının da altını bir kez daha çizdi.

NİLÜFER BLD

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108