Gebelik döneminde beslenme

Diyetisyen Tuğçe Us, gebelik döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin hem anne hem de doğacak bebeğin sağlıklı olması açısından çok önemli olduğunu söyledi.

07 Mart 2017 Salı 21:06
Gebelik döneminde beslenme

VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Dyt. Tuğçe Us gebelikte en önemli konu olan beslenme ile ilgili, “Her anı ayrı bir heyecan. Minnacık bir bebek kucağınızda. Sizsiz hiçbir şey yapamayan, yemek yiyemeyen, tuvalet ihtiyacını bile karşılayamayan. Çocuğunuzun bedensel ve zihinsel gelişmesi büyük ölçüde gebelik döneminde başlar. Bu sebeple yeterli ve dengeli beslenmeniz hem kendinizin hem de doğacak bebeğinizin sağlıklı olması açısından çok önemlidir.

Bunun için aşağıda sunduğum beslenme ipuçlarına özen göstermeliyiz: Öğünleriniz sık ve az az porsiyonlar halinde olmalıdır. Ne uzun süre aç kalın, ne de yediğinizde tıka basa midenizi doldurun. Aldığınız gıdaların taze olmasına dikkat edin. Konserve, beklemiş gıdalar ve içinde katkı maddeleri bulunarak saklanan gıdalar yerine taze ve doğal maddeleri tüketmeye özen gösterin” dedi.


Dyt. Tuğçe Us şöyle devam etti: “Yediğiniz meyve ve sebzelerde çeşitliliğe önem verin. Bu şekilde pek çok vitamin ve minerali almanız mümkün olacaktır. Aşırı yağlı, tatlı, baharatlı ve kalorili gıdalar yerine protein ve karbonhidrattan zengin, yağ oranı düşük besin öğelerine yönelin. Örneğin; aşırı acıkma durumunda ara öğün olarak peynir ekmek ve ayran ikilisi tercihiniz olabilir. Beslenmede suyu asla ihmal etmeyin. Günde en az 12-15 bardak su için. Özellikle ileri aylarda kabızlık şikayeti varsa bol su içerek, kabuğu ile yenen meyveleri tüketerek, her öğünde sebze ile salataya yer vererek ve yürüyüş yaparak bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Günde 1-2 bardak süt içmeniz gebelikte ortaya çıkan kalsiyum kayıplarını yerine koymak için iyi gelecektir.

Süt içemiyorsanız yoğurt veya ayran tüketiniz. Peynir veya çökelek de tüketebilirsiniz. Süt ve süt ürünlerinin pastörize olmasına dikkat edin. Yemeklerde iyotlu tuz kullanınız. Yüksek tansiyon (hipertansiyon) varsa yemekleri az tuzlu pişirin. Özellikle son aylarda olan ödemlerin azaltılması amacıyla bu dönemlerde tuzu azaltın.”


Bulantılara dikkat çeken Dyt. Tuğçe Us, “Genelde sabahları yataktan kalkınca başlayan bulantılarda bir dilim peynir, bir iki grissini veya tuzlu kraker rahatlık sağlayabilir. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında olan bu bulantı ve kusmalardan kendinizi korumak için bu dönemde katı, kuru ve yağsız gıdaları tercih edin. Mutfak kokularından ve ağır parfümlerden uzak durun. Bu dönemde tuzlu kraker, patates haşlaması, leblebi ve bisküvi türü gıdaları alarak şikayetinizle baş edebilirsiniz ama az ve de sık yemeyi unutmayın.

Gebelik diyet yapmak için uygun bir zaman değildir. Hamilelikte belli miktarda kilo alımı şarttır. Bunu vücut kitle indeksine( BKI) göre şekillendirmek önemlidir. Normal değerlerde ise ortalama ağırlık artışı 9-14 kg (12,5 kg) olmalıdır. 7 kilodan az ağırlık kazanımı ise anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye sokar ve anne sütünün verimi düşer. Unutmayın ki önemli olan sizin kilo almanız değil bebeğin içeride yeterli şekilde beslenebilmesidir” şeklinde konuştu.

İHA

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108