Avrupa Adalet Divanı’ndan ihracatçıyı sevindiren karar

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: “Türk-AB ticaretine yılda 3,5 milyar avro kaybettiren söz konusu engellerin ortadan kalkmasıyla başta en çok ihracat yaptığımız ülke olan Almanya olmak üzere toplam ihracatımızın yarısına yakınını yaptığımız AB ülkelerine olan ihracatımızın artarak devam edeceğine inanıyoruz”

20 Ekim 2017 Cuma 21:22
Avrupa Adalet Divanı’ndan ihracatçıyı sevindiren karar

Merkezi Lüksemburg'da bulunan, AB'nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, Mart 2015'te Macaristan’ın, 438 avroluk geçiş ücretini ödemediği için bir tır şoförüne 2 bin 400 avroluk para cezası kesmesi ile başlayan tartışmaya son noktayı koydu. İstanbul Lojistik Hiz. Taş. ve Tic. Ltd. Şti'nin, Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin (UND) desteğiyle Macar Ulusal Vergi ve Gümrük İdaresi aleyhine açtığı dava Türkiye’nin lehine sonuçlandı.

Gümrük Vergisine eşdeğer geçiş ücreti alınıyor

Konuyla ilgili bir açıklama yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Mahkeme, Türk tırlarından Macaristan'a her geçişte ücret alınmasının gümrük vergisine eşdeğer olduğunu, dolayısıyla anlaşmalara aykırılık taşıdığını ve uygulanamayacağını belirterek Türk şirketinin haklı olduğuna karar verdi. Ekonomi Bakanlığımızın yakın takibi, Meclisimiz ve UND'nin ortak çabaları neticesinde alınan bu doğru karar, başlıca ihracat pazarımız olan Almanya güzergâhı üzerinde transit geçilen Macaristan, Avusturya, Bulgaristan, Slovenya, İtalya, Romanya ve Yunanistan tarafından Türk plakalı araçlara uygulanan tarife dışı tüm kısıtlamalara karşı elimizi güçlendirecektir. Ayrıca bu kararın benzer sebeplerle Avusturya aleyhine açılan, Meclisimizce takip edilen ve yakın zamanda sonuçlanacağını tahmin ettiğimiz dava adına da emsal teşkil edeceğini ümit ediyoruz” dedi.

İhracatın önündeki önemli bir engel kalkacak, AB’ye ihracat aratacak

Alınan bu kararın ihracatçıyı memnun ettiğini belirten Büyükekşi sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye-AB Gümrük Birliği Anlaşması gereği uygulanmaması gereken ve Türk-AB ticaretine yılda 3,5 milyar avro kaybettiren söz konusu engellerin ortadan kalkmasıyla başta en çok ihracat yaptığımız ülke olan Almanya olmak üzere toplam ihracatımızın yarısına yakınını yaptığımız AB ülkelerine olan ihracatımızın artarak devam edeceğine inanıyoruz. 67 bin ihracatçının çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, bugün elde edilen bu kazanımdan dolayı büyük memnuniyetimizi ifade ederek, ülkemiz için dünyanın dört bir yanında mücadele eden ihracatçılarımızın her daim yanında ve yakınında olacağımızı dile getirmekten onur duyuyoruz."

FASELİS

banner119
Anahtar Kelimeler:
Ihracat
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108