Beyazıtpaşa (Çatal Mescit) Camii

Beyazıtpaşa (Çatal Mescit) Camii yapılışı, tarihi, ustası, korunması ve diğer bilgiler hakkında bu yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.

19 Ocak 2017 Perşembe 00:00
Beyazıtpaşa (Çatal Mescit) Camii
Yeşil Semtinde. Yeşil Külliyesi'nin hemen doğusunda. Okul Sokakta'dır. Sultan I. Mehmet devri Osmanlı paşalarından Yahşi Bey oğlu Ba­yezıt Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bayezıt Paşa. vezirlik ve sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır. 1421 yılında şehit olmuştur. 7.75 x 7.57 metre iç ölçülerinde bulunan caminin üst kısmı kırma çatı ile örtülüdür. Camide 3-80 metre derinliğinde bir son cemaat yeri bulunur. 1855 depreminde tahrip olan cami, 1892 yılında 2.043 kuruş harcanarak tamir ettirilmiştir. Kuzeyden çıkılan bir merdivenle bir girişi vardır. Çirişin altında bodrum bulunur.

1951 yılında Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından ona­rılan cami, 1976 yılında yıktırılıp yeniden yaptırılmıştır. Özgün yapısını yitirmiştir. Asıl minaresi yıkıldığı için tuğla malzemeli bir minare inşa edilmiştir. Şerefenin altı, dört sıra kirpi saçak dizilidir. Caminin toplam cemaat kapasitesi 150 kişi olup. vakit namazların­da 15. cuma namazlarında 70 ve bayram namazlarında ise yaklaşık 170 kişi ibadet etmektedir. Camide bir imam-hatip görev yapmaktadır.

YILDIRIM KAYMAKAMLIĞI

banner119
Son Güncelleme: 19.01.2017 17:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108