Şehir`de ‘Köy Kültürü` söyleşisi

Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Kütüphanesi, ‘Somut Olmayan Kültürel Miras’ seminerinde Prof. Dr. İsmail Doğan’ı ağırladı.

24 Şubat 2017 Cuma 16:53
Şehir`de ‘Köy Kültürü` söyleşisi

Bursa Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan seminere konuk olan Prof. Dr. İsmail Doğan, ‘Köy Kültürü’ temalı seminerde köylerdeki toplumsal düzen ve değişimle ilgili bilgiler verdi. Programın açılışında konuşan Bursa Araştırmaları Merkezi Köy Ekibi Koordinatörü Cengiz Bütün, Bursa Araştırmaları Merkezi (BAM) personeli ve gönüllülerden oluşan ekiple 7 yıldır Bursa’nın köylerinde gelenekten göreneğe, sofra kültüründen unutulmaya yüz tutmuş ananelere kadar kayıt ve arşiv çalışmaları yapıldığını ve 8 ciltten oluşan külliyat, ninni albümü ve türkü albümü gibi yayınlar hazırlandığını kaydetti.

“Köy yaşamı değerlidir”

Programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. İsmail Doğan, köy kültürünü mercek altına aldığı açıklamalarında, “Köy yaşamı değerlidir. Sosyologlar, gelişme köyden kente doğrudur, der. Elbette zorunlu nedenlerle köyden kente doğru bir evrim vardır” dedi.

Köyde yüz yüze ilişkilerin egemen olduğunu vurgulayan Doğan, “Batı’da köylülerin yaşam alanı son derece sınırlıdır. Efendilerinin izni olmadan şehre gidemez köylüler, batıda. Aydınlar, köylüye dedikoducu ve bir garip mahluk olarak bakmıştır. Batı’ya baktığımızda böyle bir köylü imgesiyle karşı karşıyayız. Bizim tarihimizde ise köylülerin kültüre katkı vermeleri, şehrin kültür damarlarında bir ünite olmaları vardır.

Ancak bizim yazarlarımızda da batıya benzer söylemler yer alır. Bizim köylere ilişkin bulguları bir takım seyahatnamelerde görebiliriz. Oralardaki bazı hikâyelerde şehirlilerin köylülere bakış açılarını ve köydeki hayatın nasıl işlediğini anlayabiliyoruz” şeklinde konuştu.

“Kültür olmadan uygarlık olmaz”

Doğan, çocukluğunun Mudanya’nın Bademli köyünde geçtiğini ifade ederek, “Artık orası köy değil. Fatıma Fahri Nüsa Hanım’ın seyahatnamesinde yazıyor; Mudanya’dan Acemler’e 4 saatte gidiyor o zamanlar. Bademli’ye bir müteahhit geliyor, bağ bahçe her şeyi satın almak istiyor. Köylülerin yüzde doksanı kabul ediyor. Yerleşik kültürü, olguyu oturtamazsanız medeniyeti kuramazsınız. Kültür olmadan uygarlık olmaz. Allah’tan son dönem belediyeleri kültür ve kent motiflerinin ortaya çıkmasında güzel örnekler oluşturuyor. İşin özü, kültür bir yaşam biçimidir” dedi.

Yaklaşık iki saat süren seminerin sonunda Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürü Ayşe Hacıoğlu, Doğan’a Bursa kitapları takdim ederken, Bursa Orhaneli Merkez Akalan Köyü Derneği Başkanı Hüseyin Tez ise köy ekmeği hediye etti.

BBB

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108