Yaşanan Büyük Marmara Depreminin Üzerinden 18 Yıl Geçti

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 17 Ağustos 1999'da Marmara Depreminin üzerinden 18 sene geçtiğini söyleyerek, "Artık söylem değil eylem zamanı. Dönüşüm mutlaka devam etmeli ve herkes bu konuda kolaylık sağlamalı. Bu siyaset değil, insanlık meselesi. Kimse insan hayatıyla oynayamaz. 

17 Ağustos 2017 Perşembe 21:35
Yaşanan Büyük Marmara Depreminin Üzerinden 18 Yıl Geçti

Altepe, Nilüfer Sitesi Kentsel Dönüşüm Alanı'nda yapmış olduğu basın toplantısında, deprem gerçeğini ve kentsel dönüşüm çalışmalarını anlattı.

Kentsel dönüşümün, eski binaların yıkılıp yerine yenilerin yapılmasından çok daha geniş bir değişim zamanı olduğunu söyleyen Altepe, Bursa'da kamulaştırılarak yıkılan yerlerin, yol, spor tesisi ve park olarak kullanıldığını söyledi.

Altepe, göç ve hızlı nüfus artışına paralel olarak kent merkezindeki yoğun yapılaşma sebebiyle birçok mahallenin sosyal donatı alanından mahrum kaldığını söyleyerek, konuşmasına şöyle devam etti:

Böylelikle yıkılma riski olan binaların olduğu yerler, yoğun yapılaşmadan uzak, rekreasyon alanları ve yollar olarak kente kazandırılıyor. Sadece bu çalışmalar için kamulaştırıp, yıktığımız bina sayısı 4 bin 100'ü aştı. Marmara depreminin üzerinden 18 sene geçtiği ve hala 'Şunu yapalım, bunu yapalım' demenin bir anlamı yok. 

Artık söylem değil eylem zamanı. Dönüşüm mutlaka devam etmeli ve herkes bu konuda kolaylık sağlamalı. Bu siyaset değil, insanlık meselesi. Kimse insan hayatıyla oynayamaz. Herkes görevini en iyi şekilde yapmalı.

12 bin daire yıkıldı ve yerine 17 bin daire yapılacak"

Riskli binaların bir an evvel yıkılıp, yerine kaliteli ve güvenli konutların yapılabilmesi için turizm tesislerine uyguladıkları 0.50 emsal artışını konutlar için de uygulamak için meclis kararı aldıklarını söyleyen Altepe, bu uygulamadan sadece riskli binaların yararlandığının altını çizdi.

Altepe, her siteye 0.50 emsal artışı verilmediğini söyleyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

Sitenin durumuna göre 0.10, 0.20, 0.35 gibi emsal uygulaması yapılıyor. Bugüne kadar verdiğimiz emsal artışı oranı ortalaması 0.35. Halen 235 sitenin dosyası geçti. 

12 bin daire yıkıldı ve yerine 17 bin daire yapılacak. İki senede 5 bin daire artışı ortalama 20 bin nüfus demek. Yani senede 10 bin nüfus artışını karşılayacak konut yapılmış. Oysa Bursa'da nüfus senede 50 bin artıyor. Yani nüfus artışı 5'te 1'ini bile karşılamayan bir yoğunluktan söz ediyoruz. 

Ayrıca eskiden 3 daireye 1 otopark olarak uygulanan düzenlemeyi de her daireye 1 otopark şeklinde uygulatıyoruz ve otopark sorununu yer altında çözmüş oluyoruz. Böylelikle yer üstü yeşil alan ve sosyal donatı alanı olarak kalıyor. Sadece insan hayatı ve otopark olarak düşündüğümüzde bile bu uygulama büyük avantajlar sağlıyor. Ortada bir rant varsa tamamen insan hayatı için var.

AA

banner119
Son Güncelleme: 17.08.2017 21:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108