Bursa Siyah İncir İhracatı Yapmaya Başlayacak

UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Yazgan 21 Ağustos tarihinden itibaren başlayacak olan Bursa siyah incirimizi dünyanın dört bir tarafına ihraç yapacağız. 

17 Ağustos 2017 Perşembe 16:02
Bursa Siyah İncir İhracatı Yapmaya Başlayacak

Bu sene de ihracat rakamlarımızın geçtiğimiz sene seviyelerinde olacağı yönünde beklenti var. Dünyanın en kaliteli siyah inciri olarak kabul edilen "Bursa Siyahı"nın kesimine 19 Ağustos, ihracatına ise 21 Ağustos'ta yapılacağı söylendi. 

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinden (UYMSİB) yapılan açıklamaya göre, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreterlik hizmet binasında, "2017 Sene Bursa Siyahı İnciri Değerlendirme Toplantısı" yapıldı.

Yapılan toplantıda konuşma yapan UYMSİB Başkanı Senih Yazgan, Bursa siyahı incirde olgunlaşma dönemi normal seyrinde gittiğini, ürün 19 Ağustos'ta tezgahlarda olacağını söyledi.

Geçen sene Bursa'dan 5 bin, Türkiye genelinden de 14 bin ton Bursa siyahı incirin ihraç yapıldığını söyleyen Yazgan, konuşmasına şöyle devam etti:

21 Ağustos tarihinden başlayarak Bursa siyah incirimizi dünyanın dört bir yanına ihraç edeceğiz. 

Bu sene de ihracat rakamlarımızın geçtiğimiz sene seviyelerinde olacağı yönünde beklenti var. Pazarın durumu belli, rakamların çok afaki değişeceğini düşünmüyorum. 

Herkesin bildiği gibi bu ürün pazarda yer bulduğu sürece satılabiliyor, yer bulamadığında pazarlayamıyoruz. İncir kesim heyetleri üçüncü gezisini tamamladı. 2017 için ihraç tarihleri netleşti. 21 Ağustos'ta Bursa siyahı incirimizin dünyaya yolculuğu başlıyor.

Erken olgunlaştırıcıların kullanılmaması için toplantılar yaptık"

Yazgan, geçen sene ürünün olgunlaşma döneminin ihracatçı üzerinde baskı oluşturduğuna ve bu durumun ciddi sıkıntılara yol açtığını söyleyerek, şunları söyledi:

Erken olgunlaştırıcı olarak ifade edilen kimyasal ürünlerin kullanılmaması amacıyla köy toplantıları yaptık. 

Bu toplantılardan son derece olumlu neticeler aldık. İl müdürlüğümüze bu denetimlerin daha sağlıklı yapılabilmesi adına araç da tahsis etmiştik. Hem Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü aracılığıyla yaptığımız toplantılar hem de müdürlüğümüzün bireysel olarak yaptığı denetimler neticesinde geçen sene bu konuda hiç denilebilecek kadar bir done ile karşılaştık. 

Bu durum bizim üreticimizin konuya ne kadar hassas yaklaştığının göstergesidir. Bu sene Ege Bölgesi'nden bize birtakım bildirimler geldi. Bölgemizdeki üreticilerimiz tarafından bizlere, 'Siz bunları anlatıyorsunuz, yapmayın diyorsunuz fakat bu bölgede kullananlar ve kullandıranlar var.

Biz de gerekli girişimi başlattık ve ihracata konu olan bölgelerdeki il müdürlüklerimize ve tarımdan sorumlu vali yardımcılarımıza birer yazıyla durumu izah ettik. 

Başta Aydın, Manisa ve İzmir olmak üzere denetimlerin yapılması konusunda talebimizi iletmiş olduk.

AA

banner119
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner56

banner108